Доступність посилання

ТОП новини

Ціна газу від Ющенка та Януковича


Тетяна Ярмощук Київ, 31 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Скільки коштуватиме газ для України у наступному році? І яку ціну можна назвати ринковою? Прем’єр-міністр заявляє, що вона не повинна перевищити 160 доларів, а переговори мають завершитися не пізніше, ніж через 10 днів.

Після заяв Президента Віктора Ющенка, що ціна газу для України у наступному році має бути десь 150–160 доларів, ці цифри озвучив і Прем’єр Віктор Янукович. До того ж, він дав доручення міністрові палива та енергетики, щоб газові переговори з Росією завершилися за тиждень чи, щонайпізніше, через 10 днів.

«Це дуже важливе питання, і воно стримує роботу над складанням бюджету на 2008 рік і програми соціально-економічного розвитку. Ціна, про яку сьогодні ідуть розмови, неприйнятна для України. За нашими розрахунками, вона не повинна перевищувати 150–160 доларів», – сказав Янукович.

Найімовірніше, про газові поставки Росія домовлятиметься уже з новим урядом. Що ж стосуються ціни, то Україна мала б підійти до цього питання системно, каже експерт із енергетичних питань Олександр Гудима.

«Ані заява Президента Ющенка, ані заява Прем’єра Януковича не містять аналізу системи стосунків між Україною та Росією. Мова йде про відірвану ціну на газ. Це означає на рік законсервувати проблеми українсько-російських газових стосунків, погодитися на односторонню дію з боку Російської Федерації на підвищення ціни на газ на 10–15% і продовжувати з рабським виглядом замовчувати те, що ми маємо важелі у вигляді збільшення вартості транспортування російського газу чи збільшення вартості його зберігання в наших підземках», – вважає експерт.

Звідки береться та чи інша ціна на газ? Чого в цих доларових сумах більше – політики чи економіки? А якщо економіки – то якої: ринкової чи, сказати б, не дуже?

Президент Росії Владімір Путін якось сказав, що ми, мовляв, ціну на газ не з носа виколупуємо. Але згодом не раз давав зрозуміти: в ціні газу політична складова є, щонайменше, не останньою – і заявляв, що Росія не субсидуватиме «індійських бізнесменів» – ішлося про приватизовану Лакшмі Мітталом колишню «Криворіжсталь».

Із монополіями ринку не буде

Узагалі, якщо існує газова монополія, а російський «Ґазпром» – монополіст, говорити про ринкову ціну не доводиться, каже директор енергетичних програм Центру імені Разумкова Володимир Саприкін.

«Не можна взагалі казати, що є ринкова ціна чи середньоєвропейська. „Ґазпром“ пропонує різним країнам СНД різні ціни, які можуть відрізнятися на 100 доларів чи більше. Досить важко говорити про ринкову ціну. Ринку немає в реальному його розумінні ані в Росії, ані в Україні. З кожною країною „Ґазпром“ веде свою політику. Щодо Грузії, наприклад, ціна вища, ніж у будь-якій країні СНД, і свідчить про погані відносини між двома країнами. Щодо України, то взагалі не існує економічного механізму ціноутворення, і головна складова – ціна, яку запропонують країни Центральної Азії», – вважає фахівець.

Сьогодні до кінця дня, за словами міністра Юрія Бойка, суб’єкти господарювання мали б погасити борг перед «Ґазпромом» за поставлений газ. Після цього з майже мільярдного в доларах боргу залишаться тільки 60 мільйонів. А вже після цього, каже Бойко, почнуться переговори про газові поставки у наступному році.

До речі, про борг за поставлений газ російська компанія заявила відразу після парламентських виборів в Україні, хоча стверджувала, що це просто збіг, і ніякої політики в цьому немає.

Сьогодні Україна купує газ по 130 доларів за тисячу кубометрів. Минулого року ця ціна становила 95 доларів.

Відповідно до українсько-російських угод від 4 січня 2006 року, російський та середньоазійський газ в Україну постачається через спільне підприємство «УкрГазЕнерго», яке в свою чергу закуповує газ не в російського "Ґазпрому", а в іще одного посередника – компанії «РосУкрЕнерго». Втім, про ймовірність переходу на прямі газові контракти вже цього року заявляли і «ґазпромівці», і українські урядовці.
XS
SM
MD
LG