Доступність посилання

ТОП новини

«Той самий Мюнхгаузен» у Латвії


Людмила Литовченко Рига, 31 жовтня 2007 (RadioSvoboda.ua) – Про те, що «Барон Мюнхгаузен» існував насправді і звали його Карл Фрідріх Гієронімус барон фон Мюнхгаузен, про його справжні й вигадані пригоди, а також про латвійську сторінку життя «найправдивішої людини на світі» можна довідатись, побувавши в Музеї Мюнхгаузена, розташованому в Латвії, в Дунте. Мешканці містечка вважають, що дух авантюризму Мюнхгаузена, веселість та імпровізація притаманні також і їм.

Як ви думаєте, де Мюнхгаузен під час полювання прострілив шомполом мисливської рушниці цілу зграю качок, де скакав на половинці коня і де літав на гарматному ядрі? Безумовно, в Латвії. У цьому впевнені усі мешканці Дунте – місця, де море зустрічається з соснами, а піщані дюни виблискують бурштином.

У цьому може впевнитись і кожен охочий, який відвідає Музей Мюнхгаузена в Дунте. Тут усе справжнє, тільки інакше. Тут відродилась легенда про Карла Фрідріха Гієронімуса фон Мюнхгаузена.

Директор музею Ірина Нориня розповідає, що Мюнхгаузен – дійсно історична особа: «Народився в Німеччині і під час військової служби приїхав до Риги. Тут у Дунте на полюванні сам був влучений стрілою Амура – зустрів подругу життя Якобіну. 2 лютого 1744-го вони повінчались і в Дунтенській садибі прожили приблизно шість років. Це історичний факт, на якому базується увесь наш Світ Мюнхгаузена».

З академічного погляду важко назвати музеєм комплекс, який вміщує відреставровану Дунтенську садибу, готель «Мюнхгаузен», ставок та найдовшу в Європі стежку, викладену осиковою деревиною. На цій стежці, яка веде до моря, можна зустріти цікавих героїв із байок Мюнхгаузена – кабана, качок, велику муху, вовка на санях та зайця з вісьмома ногами. А околиці прикрашають найвищі в Європі «дуби Мюнхгаузена».

За словами Ірини Норині, це Світ Мюнхгаузена, в який необхідно зануритися, як це бувало в дитинстві, коли читали книжки про веселі пригоди барона. Тут кожний експонат та деталь інтер’єру допомагає повірити у диво.

«Ми хочемо, щоб люди, які до нас прийшли, отримали гарний настрій. Якщо є бажання, ми пропонуємо історичну книгу про життя Мюнхгаузена, показуємо художній фільм. Ми пропонуємо політати на гелікоптері. Люди приходять до нас святкувати своє весілля та день народження дітей. Ми пропонуємо „Пиво Мюнхгаузена“, „Сир Мюнхгаузена“, „Хліб Мюнхгаузена“, „Цукерки Мюнхгаузена», – продовжує Ірина Нориня.

Екскурсії музеєм подібні до інтерактивних вистав за участі відвідувачів. Екскурсовод – а це чарівна дружина Мюнхгаузена Якобіна – зустрічає гостей і супроводжує по садибі, де головне місце займає Зала слави Мюнхгаузена. На другому поверсі музею – гості Мюнхаузена: воскові фігури відомих у Латвії людей, з якими можна сфотографуватися на пам’ять. Це маестро Раймондс Паулс, відомий класик латиської літератури Яніс Райніс чи акторка Вія Артмане.

У кожної талановитої людини є щось від Мюнхгаузена, вважає Ірина Нориня: «Чому Мюнхгаузен такий популярний? Ми дійшли висновку, що Мюнхгаузен дивився на світ з іншого ракурсу, по-своєму. Сьогодні світові кордони відкриті. Люди різних національностей приїжджають до нас, ми до них. Земля досить маленька, і нам усім слід на ній співіснувати. Тому актуальним стає феномен Мюнхгаузена – дивитись на світ відкритим поглядом».

Отож відчути себе Мюнхгаузеном, веселим та безтурботним, вільним у своїй творчій фантазії, хоч на короткий час прагне допомогти людям Світ Мюнхгаузена – той, що у Латвії.
XS
SM
MD
LG