Доступність посилання

ТОП новини

Почім газ для населення?


Тетяна Ярмощук Київ, 1 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Ціна газу для населення залежатиме від інвестицій у газовидобувну галузь. Про це заявив міністр палива та енергетики Юрій Бойко. Що це означає, і за що платитимуть українці?

Ціна газу для населення визначатиметься на основі інвестиційної складової газовидобувної галузі. За словами міністра палива та енергетики Юрія Бойка, ця ціна повністю враховуватиме необхідність у інвестиціях, необхідність підтримання транспортної магістралі у належному стані та необхідний рівень прибутку, щоб субсидувати тих, хто не може оплатити тарифи.

Інвестиційна складова має формуватись не ціною газу, а інвесторами, каже представник Блоку Юлії Тимошенко Микола Сивульський: «Я дуже здивований високим рівнем кваліфікації пана Бойка. Він, очевидно, не знає принципу формування ціни, що інвестиційна складова повинна формуватися не ціною, а інвесторами, які вкладають кошти у відповідну сферу, а потім ці кошти їм повертаються у вигляді амортизації. Отак це повинно бути. А там уже питання, хто виступає інвестором – чи це держава, чи це приватні інвестори – це вже інше питання».

Схема по відмиванню коштів?

Інвестиційна складова, про яку говорить міністр Бойко, – суб’єктивна річ, каже експерт з енергетичних питань Олена Вітер.

«Та інвестиційна складова, про яку говорить Юрій Бойко, буде суб’єктивно визначатися урядом, під неї можуть бути підведені дуже багато різних причин, які буде дуже складно об’єктивно оцінити, і за великим рахунком, це може бути ще однією додатковою схемою, яка може реалізовуватися нинішнім урядом по відмиванню коштів, чи для покриття якихось своїх власних витрат. Інвестиційна складова ще більше підніматиме вартість газу» – сказала експерт з енергетичних питань Олена Вітер.

Для потреб населення використовується газ українського видобутку. Ціна блакитного палива для українців диференційована, залежно від площі, яка опалюється. Мінімальна ціна газу сьогодні – 336 гривень за тисячу кубів.
XS
SM
MD
LG