Доступність посилання

ТОП новини

89 років Листопадовому повстанню у Львові


Віталій Пономарьов Київ, 1 листопада 2007 року (RadioSvoboda.Ua) – Такого самого похмурого ранку 1918 року мешканці Львова побачили на ратуші блакитно-жовтий прапор. Тоді за кілька годин перед світанком українські січові стрільці опанували містом, яке невдовзі стало столицею Західно-Української Народної Республіки.

4 жовтня 1918 року Німеччина та Австро-Угорщина звернулися до держав Антанти з проханням про мир. Центральні держави також погодилися на те, що політичний устрій післявоєнної Європи будуватиметься на засадах права націй на самовизначення. 16 жовтня імператор Карл Ґабсбурґ своїм маніфестом оголосив про перетворення Австро-Угорської імперії на федерацію:

«Австрія по волі своїх народів має бути союзною державою, де кожна нація в країні, яку заселяє, творить свій власний державний організм».

18 жовтня у Львові була утворена Українська Національна Рада, до якої увійшли українські посли до Австрійського парламенту та до Буковинського і Галицького сеймів, провідні політики та греко-католицькі ієрархи. Рада оголосила про свій намір створити Українську державу у складі Буковини, Галичини та Закарпаття.

Натомість у Кракові 28 жовтня була сформована Польська ліквідаційна комісія, яка заявила про намір прибути 1 листопада до Львова і перебрати від австрійського намісника владу над Галичиною. Через день Українська Національна Рада зажадала від намісника передати владу саме їй, проте намісник відповів відмовою. Відтак, Рада та Український військовий комітет почали підготовку до збройного захоплення влади.

Між 2-ю і 4-ю годинами ночі на 1 листопада півтори тисячі українських січових стрільців на чолі із сотником Дмитром Вітовським зайняли у Львові ратушу, вокзал, поштамт, банки, казарми, військову комендатуру та будинок намісника. А вдень Українська Національна Рада у своїй відозві до українського народу повідомила про створення Української держави. За ухваленим 13 листопада тимчасовим Основним законом вона називалася Західно-Українською Народною Республікою.
XS
SM
MD
LG