Доступність посилання

ТОП новини

Бюджет американських розвідслужб


Юрій Дулерайн Нью-Йорк, 1 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua). – У Сполучених Штатах опубліковано обсяг витрат на розвідувальні служби за 2007-й фінансовий рік. Це зроблено вперше за багато років. Досі бюджет розвідки вважався державною таємницею.

45,5 мільярда доларів було витрачено на діяльність ЦРУ і на його закордонні станції стеження, на програми запусків розвідувальних супутників землі, на Агенцію національної безпеки та на інші подібні відомства. Ця сума не враховує видатків на розвідку міністерства оборони, Пентагона. За підрахунками «Нью-Йорк Таймс», якщо додати ще й це, то загальний бюджет розвідки перевищить 50 мільярдів доларів.

Роками такі видатки тримали в таємниці, бо вважали, що національна безпека постраждає, якщо вороги довідаються, скільки Америка витрачає на розвідку. Ба більше, засекречено було абсолютно все, що стосувалося Агенції національної безпеки, яка займається електронним підслуховуванням.

Навіть жарт був такий: абревіатуру назви – NSA розшифровували, як «No Such Agency» - «Нема такої агенції». Одначе все змінилося влітку цього року. Конгрес ухвалив новий закон, який зобов’язує директора Національного розвідуправління публікувати обсяг коштів, витрачених всіма його відомствами, не пізніше як через 30 днів після початку нового фінансового року.

Новий, 2008-й фінансовий рік почався 1-го жовтня, отож Майк МакКоннелл, директор Національного розвідуправління, якому підпорядковані всі інші розвідувальні відомства, включно з ЦРУ, оприлюднив щойно бюджет минулого року. Варто також нагадати, що торік директор Національного розвідуправління покінчив з іншою глибокою таємницею світу розвідки: він оголосив, що кількість персоналу в усіх 16 розвідувальних відомствах наближається до 100 тисяч.
XS
SM
MD
LG