Доступність посилання

ТОП новини

Дніпропетровські ракетобудівники домовляються з казахстанськими про співпрацю у сфері космічних технологій


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 1 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Дніпропетровські ракетобудівники домовляються з казахстанськими про співпрацю у сфері космічних технологій. Із дводенним робочим візитом в обласному центрі побувала делегація Карагандинської області – найбільш численна та представницька іноземна місія за останні кілька років.

Українська ракета-носій Циклон-4
(nkau.gov.ua)
Аким Карагандинської області разом зі своїми підлеглими, 250 бізнесменів та фахівців у різних галузях, два десятки журналістів 7 провідних казахстанських телеканалів… Склад делегації, кажуть у Дніпропетровську, свідчить: візит справді непересічний. До того ж, у гостей із собою купа дарунків – у національний одяг, вигаптуваний золотом, одразу ж вбирають керівників Дніпропетровщини.

Не приховують вони й цікавості до космічних технологій, які розробляють у Дніпропетровську, в конструкторському бюро «Південне» та на заводі «Південмаш». Аким (голова) Карагандинської області Нурлан Нігматулін вважає, що великий поштовх до зближення двох держав дав рік Казахстану в Україні.

«Наші космічні агенції 6–7 разів відвідували одна одну. У вас є ракета, яку запускають із Байконуру. Зараз ми ведемо переговори про використання платформ, із яких запускатимуться саме українські ракети. Це велика програма, спрямована на майбутнє, щоб наша співпраця йшла на комерційній основі», – каже керівник казахстанського регіону.

Супутник "Січ-1М"
(nkau.gov.ua)
Із обох сторін велике бажання співпрацювати

Українська сторона видає на руки журналістам цілий перелік пропозицій, які вона має до казахстанських гостей. Зокрема, йдеться про спільну розробку двох супутників «Січ». Їхнє проектування – це один із пріоритетів національної космічної програми України на наступні три роки. Дніпропетровські конструктори також згодні розробляти компоненти подібних супутників для Казахстану.

Розглядають і інші варіанти співпраці. Зокрема, дніпропетровці можуть поділитися з Казахстаном найновішою розробкою – це супутник середньої роздільної здатності МС-2-8.

А втім, і українська сторона не приховує своїх бажань: вона зацікавлена в більшому доступі до використання казахстанського Байконуру. Дніпропетровські фахівці навіть підготували технічне обґрунтування необхідності відкриття на космодромі додаткового стовбура для запусків.

Обмін досвідом триватиме

Керівник Дніпропетровської облдержадміністрації Віктор Бондар говорить і про використання досвіду казахстанських фахівців. За його словами, йдеться про те, щоб інтенсивніше взятися за спільні космічні розробки та дослідження: «У нас є спільні програми. Це нові технології, модернізація наявного виробництва. В України є досвід, і Казахстан має свій досвід. Ми маємо залучати їхні підприємства, установи, проектні інститути і використовувати ці технології на території Дніпропетровської області».

Активна співпраця дніпропетровських ракетників із Казахстаном триває вже майже три роки. Ще 2005-го на базі конструкторського бюро «Південне» вперше казахстанським спеціалістам розкривали секрети створення космічних апаратів. Другий етап такого навчання має розпочнеться найближчим часом.

Серед домовленостей, укладених за два дні, також співпраця у сфері машинобудування, виробництва дорожньої техніки, розробці урану, обміні студентами.

Крім пакету угод, додому казахстанці повезли подарунки, яких у Дніпропетровській облдержадміністрації вже давно нікому не вручали, – українську вишиванку та булаву з петриківським розписом.
XS
SM
MD
LG