Доступність посилання

ТОП новини

Ширше коло?


Тетяна Ярмощук Київ, 1 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Троє представників НУНСу: Іван Плющ, Ігор Кріль та Василь Петьовка – не підписали зобов’язань про створення коаліції з БЮТом. Юрій Єхануров, який таки підписався під цим документом, заявив, що не увійде до Кабінету міністрів Юлії Тимошенко, назвавши його «клубом популістів». А прем’єр Віктор Янукович заговорив в унісон з Президентом Віктором Ющенком.

(RadioSvoboda.Ua)
Підписання чи непідписання зобов’язання ввійти у коаліцію з БЮТом не свідчить про ймовірність створення широкої більшості, втім, наявність такого документу засвідчує недовіру – так нинішню ситуацію Радіо Свобода прокоментував представник НУНСу Анатолій Матвієнко.

«Я підписав цей документ, але я не маю ніякої радості від того, що я його підписав, тому що це якийсь ґвалт: ходімо засвідчимо ще раз, що ми з тобою чоловік та жінка – ну от якби моя жінка звернулася до мене з таким проханням – нотаріально. Цей документ є демонстрацією недовіри, інакше він би ніколи не з’явився. Я не бачу тут рації, я бачу амбітну тупість. Сьогодні мають бути перемови між двома мегаблоками»,– вважає НУНСівець.

Представник Блоку Юлії Тимошенко Андрій Шкіль випромінює оптимізм: «Мене воно не цікавить, бо я не контролюю цей процес. Наші союзники, керівник фракції котрих поставив підпис під відповідним документом, впевнені, що всі поіменно підпишуться під коаліційною угодою чи будь-якими іншими колективними документами – …це все ознаки тривалого очікування. Надто довго триває процес».

Втім, інші БЮТівці не такі оптимісти – розбіжності у НУНСі, говорить Євген Корнійчук, реально загрожують коаліції.

«Регіони» все хочуть коаліції з собою

Регіонали ж продовжують наполягати, що оптимальним варіантом була б більшість за участі Партії регіонів.

Однак регіонал Володимир Зубанов вважає, що БЮТ та НУНС таки створять коаліцію, але проіснує вона до голосування за кандидатуру спікера, переконаний він.

«Буде таємне голосування, і коли коаліція побачить, що їхня кандидатура не пройшла, це буде останній день цієї коаліції. Але я теж не дуже розумію, як буде широка коаліція. Щоб була широка коаліція, потрібно, щоб більшість фракції НУНСу проголосувала. Але там є позиція таких радикальних політиків, як Кириленко, Луценко, Тарасюк. Скоріше за все, коаліції взагалі не буде ніякої. Буде просто ситуативна більшість, а уряд виконуватиме обов’язки, допоки існуватиме парламент цього скликання», – прогнозує Зубанов.

Інші регіонали натякають на приголомшливі поступки нашоукраїнцям у разі створення широкої коаліції.

Політологи оптимізму не мають

Але говорити про широку більшість сьогодні зарано, вважає політичний експерт Андрій Єрмолаєв: найімовірніше, коаліція між БЮТом та НУНСом таки відбудеться, втім, шансів, що вона проіснує тривалий час, мало, каже він.

«Поки що немає сенсу творити напругу, тому що ми стикаємося не стільки з реальним процесом, скільки з фобіями політиків. Якщо БЮТ і НУНС не зможуть пропрацювати довго, то я не думаю, що стара коаліція швидко зміниться новою. Швидше за все, нас чекатиме певний перехідний період. Адже потрібно буде розібратися у причинах такого політичного безладу. Ті симптоми, які ми бачимо сьогодні, – сварки з одного боку і позитивні сигнали з іншого – свідчать про те, що криза є явною. Очевидно, після певних пертурбацій все-таки доведеться повертатися до ідеї розширеної коаліції», – каже політолог.

Якщо ж Блок Юлії Тимошенко та «Наша Україна – Народна самооборона» таки вистраждають коаліцію, до неї входитиме 228 депутатів. Зважаючи на те, що парламентарі ухвалили закон, який забороняє голосувати чужими картками, це дуже крихка більшість. Тож якщо хтось один поїде на гастролі, інший захворіє, а третій поїде інспектувати свій завод, то коаліція не зможе ухвалити якесь доленосне рішення, ба, й взагалі якесь рішення.
XS
SM
MD
LG