Доступність посилання

ТОП новини

День усіх святих у Польщі: чи вистоять давні традиції перед наступом «Хеловіном»?


Єва Поштар Варшава, 1 листопада 2007 (RadioSvoboda.ua) – У перші дні листопада на всіх цвинтарях Польщі традиційно запалюють вогні у пам’ять про померлих. Традиція відзначати День усіх святих 1-го листопада та День задушний 2-го листопада сягає корінням ще в дохристиянську добу. Щоправда, конкуренцію старовинним традиціям останнім часом складає модне на Заході святкування Хеловіну. Та все ж давні звичаї та обряди в Польщі є досить міцними.

День усіх святих у Польщі
(Agencja Gazeta)
У дохристиянські часи язичники вшановували померлих у день весняного сонцестояння. А традиція віддавати данину пам’яті на початку листопада зародилась у західноєвропейській культурі в 9-му столітті.

Саме тоді Римо-католицька церква пристосувала до християнської традиції поширений у язичництві культ померлих. Першого листопада стало святом тих, що їх Римо-католицька церква визнала святими, тобто «Святом усіх святих».

Друге листопада називають “днем задушним”. Це день, коли християни моляться за спасіння душ усіх мирян, зокрема, своїх рідних та близьких. Цього дня у храмах та на цвинтарях служать панахиди за душі померлих.

Із відзначенням пам’яті померлих у Польщі пов’язані й народні традиції. У Польщі 1-го та 2-го листопада відвідують могили близьких, запалюють свічки, прикрашають могили квітами. А раніше була й традиція залишати на могилах їжу, влаштовувати там трапезу, розповіла Радіо Свобода етнограф із варшавського Державного етнографічного музею Александра Твардовська.

Свічки на могилах цими днями запалюють обов’язково, ця традиція теж походить із давніх часів, каже пані Твардовська.

«Розпалювати вогні на могилах – зараз дуже популярний звичай у Польщі. Він також має свої коріння у дохристиянських часах. Тоді це робили на розпуттях, особливо там, де когось поховали або де хтось загинув трагічною смертю. Люди вірили, що біля вогню могли зігрітись душі померлих, що прибули цього дня на землю. Також вогонь очищував та охороняв від усього лиха», – розповідає етнограф.

Традиції і для цвинтаря, і для дому

Крім ушанування пам’яті померлих на цвинтарях, є в Польщі на ці дні й «хатні» народні традиції.

«У деяких регіонах Польщі вірують, що у ніч із першого на друге листопада на землю прибувають душі померлих. Тому ще у нинішній час у домівках їм залишають харчі. Колись дотримувались у Польщі звичаю не виконувати в хаті жодних робіт, які могли би заважати прибулим душам померлих. Заборонялось у цей час рубати дрова, ткати. Також не дозволялось прати, виливати воду, білити хату», – каже фахівець.

До польських традицій, пов’язаних із відзначенням Дня всіх святих, починає долучатися й масова культура – зокрема, західна мода святкування Хеловіну. Та Александра Твардовська каже, що польські народні традиції досить міцні, щоб їх це послабило.

«Чи свято Хеловін прищепиться у Польщі, чи будемо відзначати день померлих радісно, як прийнято у тамтешній культурі? Мені важко знайти відповідь на це питання. Однак треба зазначити, що в нашій культурі це дуже серйозне свято, яке переповнене сумом і тугою», – наголошує етнограф.
XS
SM
MD
LG