Доступність посилання

ТОП новини

У Криму шукають вихід із земельного глухого кута


Володимир Притула Сімферополь, 2 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – За офіційними даними правоохоронців, у результаті вчорашніх зіткнень за землю в Сімферополі між репатріантами і представниками фірми-забудовника потерпіли 9 осіб. Конфлікт перейшов у «холодну» фазу. І поки кримська влада закликає до переговорів, репатріанти заявляють, що не мають іншого виходу, як і далі самовільно, чи, як вони кажуть, «ініціативно», займати землю.

Захистимо свій дім гідно! - обіцяють правоохоронцям репатріанти
(RadioSvoboda.Ua)
Три репатріанти з пораненнями від гумових куль, місцева мешканка, яку хтось ударив по голові, і п’ять міліціонерів із синцями та подряпинами – результат учорашньої спроби близько 500 представників будівельної фірми «Олві-Крим» самостійно витіснити таку ж за кількістю групу репатріантів із земельної ділянки на околиці Сімферополя.

Суперечка за цю землю триває уже кілька років – компанія планує звести там житлові та офісні приміщення, а репатріанти хочуть цю ділянку для будівництва індивідуального житла. «Олві-Крим» отримала дозвіл на оренду, але прокуратура це рішення назвала незаконним і порушила кримінальну справу.

Очевидно, кримінальну справу правоохоронці порушать і цього разу. В усякому випадку, 60-літній Рефат каже, що вимагатиме цього. У четвер він був поранений у ногу гумовою кулею і стверджує, що стріляли правоохоронці: «Підтягнулися органи правопорядку, почали нас витісняти і в нас стріляти. У людей. Прямо в людей почали стріляти».

Начальник кримської міліції Анатолій Могильов каже, що бійці «Беркуту» і внутрішніх військ насправді не допустили кровопролиття, погасивши конфлікт: «Я своїми очима не бачив травмованих людей. Але усім матеріалам, зібраним за цим інцидентом, даватиметься правова оцінка. А спецзасоби, справді, застосовували – з метою не допустити порушень громадського порядку».

Потрібен новий діалог
Даніял Аметов веде переговори з кримським спікером і прем''єром
(RadioSvoboda.Ua)


Кримський спікер Анатолій Гриценко каже, що всім слід заспокоїтися і ще раз розпочати діалог: «Я думаю, що ці питання слід обговорювати не з залученням сил „Беркуту“, а сідати усім зацікавленим сторонам і обговорювати їх за круглим столом. Слід усе ухвалювати в межах українського законодавства, щоб у подальшому не було таких ситуацій, як ця. Думаю, що вихід із цієї ситуації ми знайдемо».

Один із лідерів Меджлісу Рефат Чубаров переконаний, що цей конфлікт спровокували навмисно, щоб відволікти увагу громадськості від масової роздачі землі на Південному узбережжі Криму. Вихід він бачить у створенні Державного кадастру землі.

Міліція не допустила великих зіткнень. На фото: міліцейський кордон
(RadioSvoboda.Ua)
Водночас голова Рескомзему Криму Микола Голубев каже, що для створення кадастру в автономії потрібно 180 мільйонів гривень, але у бюджеті грошей на це немає.

Репатріанти не збираються відступати

Лише у Сімферополі та околицях таких конфліктних ділянок понад два десятки. Один із лідерів репатріантів Даніял Аметов каже, що його співвітчизники захищатимуть своє право на землю.

«Людям не залишають іншого виходу. Вони у відчаї. Організатор усіх цих конфліктів – влада. Вона не хоче вирішувати наші проблеми. Суди і чиновники чинять сваволю, діють за хабарі, як мовиться», – сказав представник репатріантів.

Матеріали до теми:

• У Сімферополі сталася сутичка між кримськими татарами i представниками будівельної фірми, 12 травмованих забрала швидка допомога • Чи навчаться в Криму толерантності без вирішення питання землі для репатріантів? • Кримська карта: як українські політики збираються вирішувати політичні, економічні і культурні проблеми півострова? • Крим: старт кампанії зі звільнення самозахоплень
XS
SM
MD
LG