Доступність посилання

ТОП новини

У Луганську на місті лісопарку збираються побудувати гіпермаркет


Ярослав Гребенюк Луганськ, 2 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Луганську міська рада вирішила віддати 5 гектарів лісу під будівництво гіпермаркету «Metro Cash&Carry».

Лісопарк «Гостра Могила» – улюблене місце відпочинку луганців. Саме на нього і претендують забудовники. На сесії міської ради переважна більшість депутатів погодилась віддати ліс під будівництво нового гіпермаркету «Metro».

Проти вирубки проголосували фракції БЮТ, ПСПУ і Компартії, проте їхня загальна кількість не може порівнюватися з фракцією Партії регіонів. Депутат-комуніст Наталя Максимець вважає, що цю справу вже не повернути.

«Коли я висловлювала своє обурення на депутатській комісії з цього приводу, мені намагалися заткнути рота тим, що у нас нові правила благоустрою і що взамін кожного зрубаного дерева посадять п’ять нових. Я запитала: „А коли ті п’ять дерев виростуть, і де вони виростуть? У чистім полі?“ Проте зворотного шляху вже немає – бо ж гроші хтось узяв, ділянку хтось отримав, і ці дерева порубають ущент», – каже депутат.

Урядовці нічого не вдіють

Заступник начальник управління екології луганської міської ради Дмитро Поліщук на запитання Радіо Свобода, чи узгодили це рішення з їхнім управлінням, відповів, що управління екології нещодавно позбавили можливості впливати на питання, пов’язані з екологією.

«Раніше з нами земельні питання і зелені насадження узгоджували. За новим регламентом міськвиконкому сьогодні з міським управлінням екології відведення земельних ділянок не проводять. Тому ми можемо захищати зелені насадження тільки за сигналом. Коли нас сповіщають, що хтось пиляє дерева або вже спиляв, наш оперативний загін виїжджає та визначає шкоду», – каже Дмитро Поліщук.

Державне управління охорони навколишнього середовища в Луганській області не встигає відстежувати всі передачі землі. Бо ж дуже багато ділянок надають підприємцям.

«У нас управління земельних ресурсів робить висновки на відведення 200 ділянок на тиждень. Тому конкретно про ділянку на Гострій могилі я не знаю», – сказав представник відділу взаємодії зі ЗМІ держуправління.

Остання екологічна інстанція – екоінспекція в Луганській області. Її прес-секретар Марина Ступникова каже, що до перевірки там жодних коментарів давати не будуть: «Якісь свої припущення робити? Ми там ще не були. Наші інспектори, коли приїздять, дивляться на порушення і на документи. Якщо документи дозволяють цю діяльність, це не порушення вже. Якщо нема відповідних дозвільних документів – все, це є порушенням, і ми далі діємо за законом».

Але рішення міськради – це документ, котрому жодна екоінспекція протидіяти не може. Залишається надія на прокуратуру, яка дасть висновок про законність перетворення лісопарку на гіпермаркет, сподіваються супротивники цього будівництва.
XS
SM
MD
LG