Доступність посилання

ТОП новини

Кремль хоче відзначати вигнання поляків замість більшовицької революції; Люди в Грузії втрачають терпіння; Україна скасовує потяги до Перемишля через контрабандистів (європейська преса)


Василь Зілгалов Прага, 2 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Європейська преса іронізує з намагань Москви привчити росіян до нового свята – Дня народної єдності, яке відзначають у країні 4 листопада. Чимало видань у Європі пишуть і про політичну ситуацію в Грузії, яка знаменує розчарування грузинів щодо обіцянок президента Саакашвілі зблизити країну із Заходом. Деякі європейські видання звертають увагу на труднощі залізничного сполучення України й Польщі.

Іспанська «Ель Паїс» наприкінці тижня зауважує, що «росіяни ще не звикли до свого нового національного свята 4 листопада – Дня народної єдності, яким, зусиллями Кремля, хочуть замінити річницю жовтневої революції». Для цього, як пише іспанське видання, навіть зняли художній фільм, продюсером якого є кремлівський улюбленець Нікіта Міхалков.

На думку газети, кіно під назвою «1612 рік» є «придуманою історією з історичним підтекстом та офіційною підтримкою: гучна прем’єра фільму відбулася в четвер у півсотні московських кінотеатрів». «Ель Паїс» відзначає, що головним у фільмі «1612 рік» є не його бюджет у 12 мільйонів доларів, а ідея, що «люди з народу» дали відсіч «підступним задумам польських та європейських найманців (бо вороги розмовляють іспанською, німецькою та італійською мовами)».

«Ель-Паїс» на завершення наводить дані соціологічних опитувань московського «Левада-Центру», за якими 23 відсотки росіян будуть святкувати 7 листопада, річницю жовтневої революції, і лише 15 відсотків святкуватимуть 4 жовтня – День народної єдності. За цими ж даними, до 48 відсотків росіян не знають, що за свято відзначають у Росії 4 листопада.

Німецька «Ді Цайт» публікує великий матеріал про грузинські політичні та кримінальні інтриги, які призвели до нинішньої демонстрації різнокольорової опозиції в Тбілісі. Це видання зауважує, що «люди в Грузії починають втрачати терпіння» після багатьох обіцянок лідерів Революції троянд 2003 року.

Газета відзначає, що Грузія – це «країна символів». Одним із них, уже новітнім, є Революція троянд. Молодий президент Саакашвілі обіцяв грузинам під цим символом заможність і зближення з Заходом. Але, зауважує «Ді Цайт», «Грузія розташована не на Заході, а десь між Європою і Середнім Сходом. Та й до того ж, вона бідна».

Німецький часопис також вказує на те, що «накопичене невдоволення грузинів вивело їх на вулиці» і вони, як цитує газета одну пересічну грузинку, «потребують героя у вигляді (недавнього міністра, а нині опозиціонера) Окруашвілі, заплющуючи навіть очі на те, що він кримінальник».

Польська «Ґазета Виборча» інформує, що українські залізниці ліквідували маршрут електропоїздів зі Львова до польського Перемишля, так само, як раніше, у липні, закрили маршрут із Чернівців до того ж Перемишля.

Це видання цитує українських залізничників, які кажуть, що в них немає сил боротися з контрабандистами, які розбирають вагони, щоб заховати в них свій товар.

«Після кожного повернення з Польщі, – наводить газета їхні слова, – вагони були такі пошкоджені, що ми викидали дуже багато грошей на їхній ремонт».
XS
SM
MD
LG