Доступність посилання

ТОП новини

Що робити неросіянам у російський День народної єдності?


Богдана Костюк Київ, 2 листопада 2007 (RadioSvoboda.ua) – 4 листопада Росія святкуватиме День народної єдності, до якого готуються не лише політики, а й представники радикальних націоналістичних та неофашистських груп. А чого чекати там цього дня людям неросійського походження?

Навряд чи оборонці Москви 1612 року, відтісняючи від російської столиці польсько-литовське військо, уявляли, до чого призведе у підсумку їхня перемога через майже чотириста років. Два роки тому з ініціативи Кремля 4 листопада проголосили Днем народної єдності – з метою об’єднати росіян довкола національної ідеї та патріотизму. Але представники радикальних націоналістичних та неофашистських груп назвали 4 листопада «днем Росії для росіян», оголосивши справжню війну неросіянам.

Влада Росії офіційно відзначає різке збільшення в останні два – три роки кількості злочинів на расовому та національному ґрунті. Ідеться про напади підлітків, які поділяють ідеологію нацизму і расизму, на представників неслов’янських народів; про побиття та убивства іноземних студентів, бізнесменів, біженців та мігрантів.

«Наці» та «фани» гуляють вулицями російських міст, вишикувавшись у стрункі лави. А московська влада офіційно дозволила ультранаціоналістам провести багатотисячний марш у російській столиці.

Іноземцям у Росії незатишно, а в свято єдності краще сидіти вдома

Тож іноземці у Росії почуваються більш ніж незатишно. Камерунський студент Дезір Деффо розповів, що рік тому вбили його товариша з Сенегалу, з яким він разом учився в Санкт-Петербурзі.

«Насправді африканських студентів російські радикали атакують не так часто, але ми все одно боїмось. Смерть мого товариша Самби лишилась у пам’яті студентів. Вони тепер обережні. Я особисто не радив би іноземцям ходити по вулицях поодинці, безпечніше ходити групою, по кілька осіб», – каже іноземець.

А ветеран правозахисного руху Росії Светлана Ганнушкіна рекомендує іноземцям цієї неділі залишатися вдома – задля їхньої власної безпеки. «Це день, у який наші націоналісти замість єдності демонструють за сприяння влади найгірші свої якості».

Ксенофобія, за даними Міжнародної організації з міграції, стає «візитівкою» Росії. При цьому російські «ультрас» демонструють ненависть не лише до іноземців, а й до співгромадян із темнішою шкірою.

Тож Міжнародна організація з міграції має на меті розпочати в Росії акції проти ксенофобії та расизму. В Україні, Молдові, Польщі, державах Балтії подібні акції вже відбуваються цими днями.
XS
SM
MD
LG