Доступність посилання

ТОП новини

Іран: кава як «джерело загрози безпеці»?


Богдана Костюк Київ, 31 жовтня 2007 (RadioSvoboda.ua) – Влада Ірану розпочала боротьбу з давньою мусульманською традицією – неквапом читати за філіжанкою кави. Принаймні, у Тегерані поліція вже закрила шість книгарень, у яких продавали, окрім книг, каву та інші напої. При цьому представники поліцейського управління пояснили це тим, що продаж книг і продаж кави – це різні види бізнесу. Але думка багатьох іранців є іншою.

Іран -- книжковий магазин у центрі Тегерана, 27 жовтня 2007 р.
(AFP)
Іранським інтелектуалам важко уявити свій день без газети або книжки – і філіжанки духмяного чаю чи кави. Це традиція, яка має сотні років, її описано у літературних творах та історичних дослідженнях.

І ось раптом іранська влада забороняє книгарням, літературним кафе і магазинам із пресою торгувати кавою. Речник тегеранської поліції Мегді Амагді пояснив це відсутністю закону, що дозволяв би поєднувати «професії» продавців книг і продавців кави.

Але інтелігенція Ірану абсолютно переконана в тому, що офіційний Тегеран просто боїться скупчення людей. Адже, читаючи газету чи проглядаючи книжкову новинку, за чашкою кави люди традиційно обговорюють повсякденні проблеми, діляться враженнями від подій довкола, дискутують про актуальні питання життя.

Кава заважає владі контролювати думки

І це, як каже письменник Хафез Муссафі, аж ніяк не вкладається у концепцію влади, яка воліє контролювати усі сфери суспільно-політичного життя країни.

«Я не можу стверджувати, що заборона продажу кави у книгарнях – спланована акція, якщо це дійсно так, мені про це не відомо. Але, на мій погляд, генеральна лінія влади – обмежити незалежні культурні центри і вчинити на них тиск. Так, у видавничій сфері можна помітити вибіркову політику міністерства культури: його представники кажуть, що, мовляв, ми підтримуємо і розвиваємо ті культурні вияви, які нам подобаються, і не підтримуємо інші», – каже письменник.

А публіцист Фарід Мораді каже, що влада загрожує не лише книгарням: адже кав’ярні є і при басейнах, кінотеатрах, спортивних клубах.

Матеріали до теми:

• США запровадили нові санкції проти Ірану • Кондоліза Райс: Іран є однією з найсерйозніших проблем для інтересів США у світі, для американської національної безпеки • Прем’єр-міністр Великобританії Ґордон Браун заявив про необхідність твердого підходу до іранської ядерної програми • Президент Джордж Буш заявив, що система протиракетної оборони на європейській території потрібна конче і невідкладно • Іран ані на йоту не відступив від своєї позиції щодо ядерної програми, - заявив Президент цієї держави Махмуд Ахмадінеджад
XS
SM
MD
LG