Доступність посилання

ТОП новини

Україна може втратити свої позиції на ринку ЄС, якщо вчасно не перейде на систему REACH – посол Шпек


Наталія Вікуліна Брюссель, 5 листопада 2007 (RadioSvoboda.Uа) – Україна може втратити свою нішу на ринку хімічної та іншої продукції Євросоюзу, якщо вчасно не перейде на систему реєстрації REACH, заявив голова українського Представництва при ЄС Роман Шпек. Система REACH передбачає реєстрацію, оцінку та авторизацію хімічної продукції, що виробляється або експортується до ЄС. За словами посла, певні міністерства і відомства в Україні працюють недостатньо активно у впровадженні системи REACH, а це може призвести до дуже небажаних наслідків для українського експорту до Євросоюзу.

Глава українського Представництва при ЄС Роман Шпек
(official site)
Україна експортує до країн ЄС хімічної продукції на суму понад 2 з половиною мільярди доларів – це становить 10 відсотків від товарообігу між Україною та Євросоюзом. Усі ці показники можуть суттєво погіршитися, якщо до 1 січня 2009 року українська хімічна промисловість не перейде на прийняту в Євросоюзі систему REACH, попереджає Роман Шпек.

«Система REACH охоплюватиме широкий перелік хімічних субстанцій, до яких, зокрема, належать азотні, мінеральні добрива, хлор та деякі інші компоненти. Ці компоненти складають важливу частину українського експорту до ЄС».

Київ уже зараз відстає у переході на нову систему. Шпек назвав рівень готовності української економіки до впровадження REACH невисоким, якщо порівняти з економіками Росії, Китаю, Кореї.

Посол вважає, що якщо Україна не поспішатиме перейти на систему REACH, то вона може втратити відповідну нішу на ринку ЄС, яку можуть зайняти інші країни. І йдеться не лише про суто хімічну продукцію, метали і феросплави, але і про товари, при виробництві яких застосовують хімічні речовини: фарби, текстиль, взуття тощо.

Нещодавно на базі Ради національних асоціацій виробників при Кабінеті міністрів України створено консультативний центр із програми REACH. Посол Шпек назвав це кроком уперед.

Треба поспішити, а зроблено надто мало

Але, за його словами, цього недостатньо, бо на сьогодні чітко не визначено, які з органів центральної виконавчої влади, які з міністерств чи державних комітетів відповідальні в уряді за координацію цієї роботи.

Голова Представництва України при ЄС зазначив, що не раз звертався з пропозиціями щодо програми REACH, і вони залишалися без серйозного реагування. За його словами, показовим є те, що до представництва вже почали звертатися безпосередньо представники підприємств.

«Зі свого боку ми багато зробили з вивчення інформації в Брюсселі і досвіду того, як діють інші країни. Про цей досвід ми інформуємо всіх зацікавлених виробників не лише хімічної, але й металургійної промисловості, феросплавів, ми інформуємо асоціації професійні, міністерства і відомства», – сказав український дипломат.

Він переконаний, що слід визначити центральний орган виконавчої влади, що відповідатиме за перехід на систему REACH, розробити окрему державну програму підготовки вітчизняної промисловості до роботи в нових умовах, уже починаючи з 2008 року, і створити у Брюсселі інформаційно-консалтинговий центр, який допомагав би українським підприємствам переходити на систему REACH.
XS
SM
MD
LG