Доступність посилання

ТОП новини

Візит президента Ніколя Саркозі повинен розпочати нове зближення Франції та США


Сергій Куделя Вашингтон, 6 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – За два дні свого перебування у Вашингтоні глава французької держави Ніколя Саркозі проведе переговори із президентом США Джорджем Бушем та виступить на спільному засіданні двох палат Конгресу США. За словами речника французького президента, візит Саркозі повинен розпочати нове зближення Франції та США, відносини між якими погіршилися після початку американської воєнної кампанії в Іраку.

Новий президент Франції Ніколя Саркозі послідовно руйнує усі стереотипи пересічних американців про елітарну зверхність французів. Насамперед, він не приховує свого захоплення Америкою. У декількох своїх інтерв’ю Саркозі наголошував, що США залишається однією з небагатьох великих держав, з якими Франція ніколи не вступала у війну.

Саркозі навіть називає відносини двох держав родинними, оскільки їхній союз розпочався ще два століття тому під час війни американських колоній за незалежність.Щоб нагадати про цю славетну сторінку в історії двох держав, зустріч президентів Буша і Саркозі у середу відбудеться у передмісті Вашингтона — Маунт Вернон, де жив провідник американської революції Джордж Вашингтон.

Новий "пудель Білого дому"?

Американські симпатії Саркозі виявляє й у виборі місця відпочинку – свої літні канікули цього року він провів на озерах американського штату Мейн. Він також вживає американський фаст фуд, а з надмірними калоріями бореться в стилі американських президентів – ранковими пробіжками навколо своєї резиденції. Отже, як відзначають оглядачі, у постаті Саркозі Джордж Буш можливо отримав заміну своєму колишньому фавориту – прем’єр-міністру Великобританії Тоні Блеру. Це, зокрема, відзначають і політичні опоненти Саркозі у Франції, які вже називають його "новим пуделем Білого дому".

Французькі офіційні особи підтверджують, що Париж і Вашингтон займають спільні позиції щодо багатьох міжнародних проблем. Зокрема, Саркозі підтримує введення суворіших санкцій проти Ірану через відмову Тегерана припинити розробку ядерної програми, а також схвалює посилення ролі НАТО у стабілізації Афганістану.

Водночас, Париж і надалі критично оцінює американську військову кампанію в Іраку і вимагає розпочати виведення звідти американських військ. Іншим розходженням у поглядах двох лідерів є політика щодо проблеми «глобального потепління». Очікується, що у виступі в Конгресі США Президент Франції нагадає американським законодавцям про спільну відповідальність за майбутній стан довкілля.
XS
SM
MD
LG