Доступність посилання

ТОП новини

Англійські «Друзі Лінкольн-танку» відреставрують луганські броньовані раритети


Ярослав Гребенюк Луганськ, 5 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Луганську англійці збираються відновити два танки початку ХХ століття. Ці броньовані динозаври, що брали участь у громадянській війні на півдні України, тепер встановлені як пам’ятники у центрі Луганська.

Танк Mark 5
(RadioSvoboda.Ua)
Близько мільйона доларів збираються витратити англійці на реконструкцію двох танків часів Першої світової, що встановлені у Луганську як пам’ятники. Їх поставили на постаменти рівно 70 років тому. Танки Mark V – модифікація першого у світі серійного танку, він і по сьогодні входить до десятки найкращих танків усіх часів.

Танків Mark V не залишилось навіть на батьківщині, у Великій Британії. Із 400 бойових машин уціліли лише п’ять – по одній стоять в Архангельську та під Москвою, в Росії, інші – в Україні: у Харкові та дві у Луганську.

Біографію луганських Mark V наразі складають у краєзнавчому музеї. Достеменно відомо лише кілька деталей, розповідає директор луганського краєзнавчого музею Анатолій Кулешів: «Це до Денікінської армії поставки були. Воювали ці танки на півдні України та у Ростовській області Росії. Червоні їх захопили та включили до автотанкового загону. До Луганська вони потрапили лише у 1937 році, коли ставили пам’ятник „борцям революції“ до 20-річчя „Жовтня“. Це був комплекс – пам’ятник, вічний вогонь і ці два танки».

Броньовані машини Сполученого Королівства створювали у місті Лінкольн. Там існує товариство «Друзі Лінкольн-танку». Саме воно збирається реставрувати два луганські Mark V.

До відновлення «символу» міста міська влада не причетна

Гості Луганська радо фотографуються на трофейних танках
(RadioSvoboda.Ua)
Броню старовинних велетнів прикрашають численні графіті на кшталт: «Тут був Вася». Але для багатьох ці машини – фірмовий знак міста, вважає луганець Андрій Ковалевський.

«Коли мені доводиться показувати Луганськ гостям міста, я завжди привожу їх сюди. Ми до цих танків з дитинства звикли; люди з Москви, США, різних кутків України не вірять власним очам і з задоволенням фотографуються. Бо таке диво побачити можна лише у кількох містах. Один такий танк стоїть у Харкові, і пара десь у Росії. А у нас – аж два!» – каже Андрій Ковалевський.

«Друзі Лінкольн-танку» намагаються відстежити долю кожного з раритетів. Голова товариства Роберт Томас Скотт працював у російських архівах і здобув документи про луганські пам’ятники.

Міська влада у роботі участі не бере, хоча у міста існують давні зв’язки з Великою Британією, розповідає Наталя Барієва, начальник управління з питань охорони культурної спадщини Луганської міськради: «Це не наша була ініціатива. Існує ініціативна група при краєзнавчому музеї. Взагалі вони почали вести перемови ще років три тому. Але були лише розмови. Ось тепер вони дійшли перших результатів».

Робітники Луганського краєзнавчого музею обіцяють британцям допомогу у перекладі та упорядкуванні цих паперів. Найближчий візит голови «Друзів Лінкольн-танку» Роберта Томаса Скотта запланований на початок наступного року.
XS
SM
MD
LG