Доступність посилання

ТОП новини

Опозиція Грузії продовжує вимагати відставки Президента і знову слухає Іраклі Окруашвілі


Василь Зілгалов Прага, 6 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Грузинська опозиція продовжує свої виступи перед парламентом у Тбілісі. Телеканал опозиційного підприємця Бадрі Патаркацішвілі «Імеді» знову дав слово скандальному Іраклі Окруашвілі, який продовжує, тепер вже з-за кордону, обвинувачувати Президента Міхеїла Саакашвілі в узурпації влади. У вівторок парламент Грузії обговорив ситуацію в державі, а російські офіційні особи заявляють про «занепокоєння Росії» тим, що відбувається в Грузії.

Виступ Іраклія Окруашвілі на телеканалі «Імеді», 5 листопада 2007 р.
(TV screen shot)
У відповідь на недільний виступ Президента Грузії і його звернення до народу, в якому він відкинув головні опозиційні вимоги, керівники опозиції у понеділок знову вивели на телеекран «Імеді» скандального колишнього соратника Міхеїла Саакашвілі, а нині одного з чільних опозиціонерів Іраклі Окруашвілі.

Тепер той виступив уперше з-за кордону з дещо оновленими за кілька тижнів старими радикальними обвинуваченнями на адресу Президента, сказавши: «Вам залишилося владарювати лічені дні, бо народ уже виніс свій вирок».

«Я не керуюся жадобою помсти. Але я бачу, що відбувається в Грузії, і моє серце від цього розривається. У нас був шанс збудувати по-справжньому сильну Грузію. Саакашвілі відібрав у грузинського народу цей шанс», – додав Окруашвілі.

У вівторок же голова парламенту Ніно Бурджанадзе під час обговорення політичної ситуації в країні охарактеризувала Іраклі Окруашвілі як скомпрометованого політика.

«Окруашвілі весь обвалявся у бруді, в який лише може забруднитися людина», – додала вона.

Бурджанадзе також висловила жаль, що Окруашвілі був нещодавно в лавах ініціаторів демократичних змін у Грузії, а також соратником Президента.

А прокуратора Грузії назвала низку нових фактів про зв’язки Іраклі Окруашвілі з корумпованим бізнесом і погрожує оголосити його у міжнародний розшук, якщо той на її виклик не повернеться з-за кордону. За даними мас-медіа, Окруашвілі нині перебуває у Німеччині.

Опозиція пікетує, Росія реагує

Тим часом близько чотирьох тисяч прихильників об’єднаної опозиції продовжують пікетувати парламент Грузії і вимагати дострокових виборів, відставки Президента та змін до виборчого законодавства. Одним із найактивніших організаторів акції є нині син колишнього Президента Грузії, лідер руху «Свобода» Константіне Ґамсахурдія.

Росія сьогодні активніше реагує на події в Грузії. У відповідь на обвинувачення з боку Міхеїла Саакашвілі, що, мовляв, до подій у Тбілісі причетні люди з Росії, голова міжнародного комітету Держдуми Росії Константін Косачов назвав виступи опозиції «закономірним невдоволенням народу» в Грузії. А у вівторок міністр закордонних справ Росії Серґей Лавров, висловивши занепокоєня тим, що відбувається в Грузії, відгукнувся на обвинувачення Міхеїла Саакашівлі на адресу Росії.

«Коментувати виступ цього політичного діяча мені, чесно кажучи, не хочеться. Я думає, що фарс, який супроводжує дії грузинського керівництва зараз, очевидний для всіх. І тут навіть узагалі й додати нічого. Я переконаний, що грузинський народ вартий кращого майбутнього, і у цьому він може спиратися на підтримку Російської Федерації», – заявив російський міністр.

Разом із тим деякі російські телеканали заявляють сьогодні, що все, що відбувається в Грузії, є «диктатом США».

Матеріали до теми:

• «Постреволюційні» катаклізми: що спільного і що відмінного між Грузією та Україною? • Грузинська опозиція пікетує державні установи, влада не збирається йти на поступки • Грузинська опозиція вимагає парламентських виборів раніше, ніж планує влада

• Колишній міністр оборони Грузії відмовився від звинувачень у корупції та замовних політичних вбивствах на адресу президента • Політичний скандал у Грузії може зіпсувати її імідж як демократичної країни
XS
SM
MD
LG