Доступність посилання

ТОП новини

Мандри кавовими столицями Європи – розмова з представником Європейського культурного фонду Філіппом Дітахмайром


Богдана Костюк Київ, 2 листопада 2007 (RadioSvoboda.ua) – У наш час глобалізації, урбаністичних ландшафтів і забруднення довкілля все частіше людина мріє про затишний куточок, де можна посидіти за чашкою кави, неквапом поласувати тістечками і поспілкуватися з товаришем. Ще сто років тому Центрально-Східна Європа славилась такими закладами – кондитерськими і кав’ярнями, популярними свого часу були Відень та Львів.

Львів - одна з кавових столиць Європи
(RadioSvoboda.Ua)
Львівська площа Ринок, на якій є кілька прегарних кондитерських і кав''ярень!
(RadioSvoboda.Ua)
Нині відомий культуролог, представник Європейського культурного фонду, корінний віденець і «фанат» кави Філіпп Дітахмайр розробляє спеціальний проект для туристів, який він назвав «Мандри кавовими столицями Європи» і охоче презентує його Радіо Свобода.

«Культурна участь України в європейських програмах повинна мати, серед іншого, і гастрономічно-історичний аспект. Наприклад, Західна Україна досі нагадує романтичний флер мистецької Австро-Угорщини: тут куховарять з тим натхненням та естетичною насолодою, яка була притаманна тій добі. І не варто українцям себе принижувати гаслами „повернення в Європу“ – ви у ній були і є, і будете. Врешті-решт, початки кавової традиції в Європі походять з України, від галичанина Юрія Кульчицького, а, за переказами, перші яблучні штруделі до кави почали виготовляти українські майстри – тож хіба це не реклама українському мистецтву?! І я передбачаю успіх міжнародного проекту „Подорож кавовими столицями Європи“: туристи охоче відвідуватимуть Львів, Відень і Чернівці, щоб покуштувати кави з солодощами… А також подивитися тамтешні історико-культурні пам’ятки і купити сувеніри. Взагалі, наш Фонд готовий допомогти Україні просувати її проекти, які стосуються мистецтва, у державах ЄС та країнах-сусідках», – каже представник Європейського культурного фонду.

Але і крім кавових традицій, українська культура має чимало здобутків, їй є що продемонструвати світові, додає Філіпп Дітахмайр.

«Так, це цікаві речі, і я готовий їх захищати на європейському рівні: адже Україна має статус держави-сусідки Євросоюзу і має право на підтримку з боку ЄС для збереження культурної спадщини і відродження історичних пам’яток, бо ж це європейські традиції, європейські пам’ятки. Їх треба відновлювати, створювати відповідну інфраструктуру, підтримувати митців і бізнес, які готові вкладати кошти у цю справу. Це складно, але досвід держав Євросоюзу дає українцям можливість подолати труднощі і перетворитись на один із культурних центрів нашого континенту. Тим більше, маючи таку чудову каву по-віденськи, сало по-українськи, вина по-чорноморськи, які маєте ви. А це прегарний додаток до „мистецького меню“, над яким ви тепер працюєте», – вважає прихильник європейської культурної співпраці без кордонів, представник Європейського культурного фонду Філіпп Дітахмайр.
XS
SM
MD
LG