Доступність посилання

ТОП новини

В Ужгороді по-новому борються з боржниками за комунальні послуги


Надія Петрів Ужгород, 6 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – В Ужгороді запроваджують нові методи боротьби з боржниками за комунальні послуги. Міська влада почала публікувати в газетах списки неплатників зі вказівкою заборгованих сум. Таким чином влада сподівається вплинути на свідомість боржників, зганьбити їх і бодай так вимусити розрахуватися. Як до цього поставилися в Ужгороді й чи є якісь результати нового методу?

Спеціальний випуск міської газети «Ужгород»
(RadioSvoboda.Ua)
Понад 3 тисячі ужгородських родин, які заборгували за тепло в середньому по 3, 4, 5, а іноді навіть 11 тисяч гривень, – такий довгий список опублікований у спеціальному випуску міської газети «Ужгород». У ньому низка відомих прізвищ міських бізнесменів, чиновників, правоохоронців.

Міська влада каже, що менш забезпечена категорія населення, а також пенсіонери платять доволі справно, навіть зі своїх мізерних доходів.

«Ми надрукували всіх боржників, хто має борг понад тисячу гривень. Серед цих боржників є далеко не бідні люди з усіх рівнів влади, у тому числі з нашої, і вони або розрахуються, або підуть звідси. Там є багато працівників різних органів, у тому числі правоохоронних», – каже перший заступник міського голови Ужгорода Володимир Бобков.

Пакет газет з надрукованими списками передали в обласну адміністрацію, у всі державні установи з проханням вивчити їх і вжити відповідних заходів, додає віце-мер.

Чи буде ефективним новий метод?

Закарпатський історик, громадський і культурний діяч Роман Офіцінський вважає, що такі заходи міської влади можуть бути дієвими за однієї умови: якщо не порушується чинне законодавство про конфіденційність.

«Цей метод боротьби є надзвичайно ефективним. Тому що коли є певна прозорість, коли інформація є відкритою – крім тієї, яка є конфіденційною, а конфіденційність регламентується відповідним законом, – то зрозуміло: це є таким стимулюючим моральним заходом. Громадська думка це підтримує, бо більшість населення є законослухняною. Вона сплачує. Ми повинні знати, хто є злісними неплатниками, бо вони фактично на нас паразитують», – каже Роман Офіцинський.

Самі ужгородці вже оцінили списки і коментують їх:

– Я вважаю, що така процедура особливого впливу не буде мати. Але з іншого боку, міська влада мусила вживати якихось заходів.

– Впливати на платників якось треба, тому що будуть страждати люди, які реально платять за тепло. Цей метод… ну, напевно, він буде дієвим. Час покаже.

«Піар влади на боржниках»

А тим часом ужгородським журналістам вирішила продемонструвати свою роботу державна виконавча служба.

Її працівники за присутності журналістів описували та вилучали майно тих неплатників, у яких борг за комунальні послуги сягає від 580 до 1000 гривень.

Ужгородці такими діями владних структур страшенно невдоволені: мовляв, потерпають здебільшого малозабезпечені, на їхньому прикладі влада піарить себе, а реальні боржники так й надалі лишатимуться непокараними.

Матеріали до теми:

• У Луганську на опалювання витрачають однакові суми при –25° та при +10°? • А ти заплатив за тепло? У Донецьку з приватними неплатниками комунальних послуг стали боротися через суди • Зима і опалення. Чи мерзнутимить закарпатці? • Холодно. Чи буде тепло в оселях українців? • На Рівненщині та Волині змінюють стандарти соціальних послуг
XS
SM
MD
LG