Доступність посилання

ТОП новини

Екологічне виробництво чи здоров’я?


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 6 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Мешканці житлового масиву «Рибальський» Дніпропетровська протестують проти планів одного із великих підприємств прокласти над їхніми будинками потужну лінію електропередач. Струм потрібен для модернізації металургійного виробництва, зокрема, для переходу від газомісткого доменного виплавлення сталі до більш економного та екологічного чистого електричного. Однак, кажуть, люди, не ціною ж здоров’я мешканців.

Мешканці Рибальського пікетували міську раду з такими гаслами
(RadioSvoboda.Ua)
У зону впливу ліній електропередач, які збираються зробити більш потужними задля налагодження нового виробництва, підпадає сотня приватних будинків у житловому масиві «Рибальському» та кількох інших. А ще – понад тисячу людей буде змушена жити ближче, ніж за 300 метрів від дротів, якими передаватиметься енергія потужністю 1000 кіловатів.

Наразі мешканці «Рибальського», житлових масивів «Ігрень» та «Північний» і селища Вінниця створили спільну ініціативну групу, щоб відстоювати власні інтереси. Її керівник Світлана Кленіна налаштована рішуче: не допустити прокладання над будинками ліній, що загрожують життю та здоров’ю людей.

«Завод реконструює сталеплавильний комплекс. Це добра справа, ніхто не проти. Але це недопустимо за всіма законами і санітарними нормами – над будинками, над головами людей така напруга. Реконструкція має бути в тих рамках, які б не торкалися інтересів людей. Є кілька проектів в обхід житлових масивів», – додає активістка.

(RadioSvoboda.Ua)
Проект реконструкції мереж на замовлення великої приватної корпорації розробила компанія «Дніпрообленерго». Раніше у міськраді запевняли: без громадських обговорень його не почнуть реалізовувати. Тепер можна почути й інше.

Влада й лікарі – за оновлену лінію електропередач

Головний архітектор міста Юлія Саєнко заявила, що більшість будинків поблизу лінії електропередач свого часу були споруджені незаконно. Дедалі більше аргументів і на користь заощадливого сталеплавильного комплексу, для якого, власне, і збільшуватимуть потужність мереж.

(RadioSvoboda.Ua)
«Обсяг газу, що споживається, буде знижено у 4–6 разів. А це знизить небезпеку виникнення аварійних та надзвичайних ситуацій», – запевняє начальник відділу профілактики пожежно-аварійних ситуацій міського управління МНС Ігор Сергенко.

Як виглядає, на бік промисловців стали і лікарі: введення в дію сталеплавильного виробництва дозволить у десятки разів зменшити обсяги шкідливих викидів.

«Підприємство думає про своє майбутнє, і саме будівництво цього комплексу допоможе вирішити багато проблем. Приміром, це також поліпшення умов праці близько 600–700 працівників підприємства. Нині в цеху працює близько 800 людей, є перевищення норм вмісту шкідливих речовин», – каже фахівець районної санітарно-епідеміологічної служби Михайло Луняка.

Однак мешканці «Рибальського» та інших мікрорайонів наполягають на своєму: санітарні та будівельні норми зобов’язують виносити лінії великої напруги поза межі житлової забудови або ж прокладати підземні комунікації.

Про це люди вже заявили в листах до Президента, Прем’єр-міністра та інших високопосадовців. Тепер мешканців підтримала громадська організація «Град», ініціювавши адміністративні позови до двох районних судів: Бабушкінського – проти міськради та до Самарського – особисто проти міського голови Івана Куліченка.
XS
SM
MD
LG