Доступність посилання

ТОП новини

Земля і захоплення


Тетяна Ярмощук Київ, 6 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Земля є об’єктом права власності українського народу, урочисто проголошує Конституція України. Але скористатись цією власністю випадає не всьому українському народові. Кричуща несправедливість у земельних відносинах примусила сьогодні Президента підняти цю проблему на рівень національної безпеки. Віктор Ющенко доручає секретареві Ради нацбезпеки та оборони Івану Плющеві розібратися, як дотримуються земельного законодавства у Криму, на Київщині, Львівщині та Харківщині.

Скандали з незаконним спорудженням крамничок і ресторанчиків на кримському Ай-Петрі та заяви про незаконне надання земельних ділянок у Києві – яскраві, але далеко не поодинокі епізоди земельного свавілля. Сьогодні тут є справді дуже серйозні проблеми, каже представник Партії регіонів Василь Кисельов. Із законами проблема, а з їхнім виконанням – поготів, скаржиться він.

«У той час, коли діє мораторій на продаж землі, землю дерибанять. Є дуже проста схема: через взяття кредиту, а потім його неповернення дуже багато людей таким чином перевели свою землю і тільки чекають моменту, коли буде знято мораторій, – а він буде все одно знятий, – і через день все це буде оформлено. По-друге, на жаль, сьогодні щодо самозахоплень земельних ділянок робиться дуже мало, щоб законодавство виконувалося, щоб землю не захоплювали або не займали незаконно», – каже «регіонал».

Закони є, та є й корупція

Законодавства, яке сьогодні регулює земельні відносини, більш ніж достатньо, переконаний депутат Київради, який пройшов до нового парламенту за списками БЮТу, Володимир Бондаренко. На його думку, усі нинішні земельні проблеми пов’язані з тотальною корупцією.

«Це хтось придумує там казки, що немає законів. Вони просто ігноруються. А правоохоронні органи, які мали б слідкувати за дотриманням законодавства, перш за все прокуратура, – також втягнуті у ці процеси і активно оперують київською землею. Механізм такий: Генпрокуратура, посилаючись на потребу забезпечення своїх співробітників житлом, відводить земельну ділянку на себе або на структуру, яку вона підставляє. Отримують земельну ділянку, потім знаходять інвестора, який вкладає гроші у будівництво житла, – і потім передає прокуратурі 10, 15 чи 20 відсотків побудованої площі», – стверджує «бютівець».

Без ринку чесних земельних відносин не буде

Щоб навести лад у земельних питаннях, держава має забезпечити ринок, вважає директор Інституту приватизації Олександр Рябченко.

«Має бути і закон про кадастр, і сам кадастр. По-друге, держава повинна відкрито доводити до людей через ЗМІ реальну ринкову ціну на земельні ділянки в різних містах, а в Києві — в різних районах. Тоді люди просто знатимуть, з чим вони мають справу, і можуть ухвалювати кваліфіковані рішення. А по-третє, надання землі під забудову має бути виключно на конкурентних засадах, на аукціонах», – вважає фахівець із приватизації.

Питання щодо додержання земельного законодавства мають розглянути на черговому засіданні РНБО. Мораторій на продаж землі в Україні має діяти до 1 січня 2008 року. Минулого року Верховна Рада п’ятого скликання продовжила термін його дії на рік, подолавши вето Президента. За це проголосували Партія регіонів, КПУ, СПУ та Блок Юлії Тимошенко.
XS
SM
MD
LG