Доступність посилання

ТОП новини

Український уряд залежить від українців, це не мають диктувати американські урядовці з Вашингтона – інтерв’ю з заступником Держсекретаря США з питань європейських та євразійських справ Дейвідом Креймером


Ірина Халупа Прага, 6 листопада 2007 (RadioSvoboda.ua) – Від липня 2005 року Дейвід Креймер є заступником Держсекретаря США з питань європейських та євразійських справ. До сфери його відповідальності належать Росія, Україна, Молдова та Білорусь, як також питання нерозповсюдження зброї. В ексклюзивному брифінгу, який він дав на Радіо Свобода, пан Креймер відповів на кілька запитань, що стосуються України.

Дейвід Креймер у студії Радіо Свобода
(RadioSvoboda.Ua)
Радіо Свобода: Україна після виборів – новообрані депутати намагаються знову зліпити коаліцію. Як Ви розцінюєте сьогоднішню ситуацію в країні? Чи бачите в сьогоднішній України якісь розчарування в принципах Помаранчевої революції?

Дейвід Креймер: Наш інтерес полягає в тому, щоб Україна якомога швидше сформувала уряд і ми повернулися до нормальних двосторонніх відносин. Вибори, що відбулися 30 вересня, були демократичними, відносно вільними й справедливими, ОБСЄ оцінила їх позитивно.

Не все було ідеальним, були проблеми щодо виборчих списків, прикордонники не допустили деяких людей проголосувати, але загалом вибори пройшли ще один іспит. Мені здається, що часто таке приймають на віру.

Це вже треті вибори, що відбуваються в Україні поспіль, і я гадаю, що це велике досягнення для України і українським лідерам треба віддати належне, адже вони дотримувалися правил. Так, видається, що в Україні відбувається безкінечний виборчий процес, але я не думаю, що це розчарування для тих, хто стояв на майдані. Передбачується, що в українському розвитку будуть підйоми і занепади.

Українська економіка гарно працює, попри те що уряд та український політикум заклопотані виборчими справами. Відбуваються вибори, формуються уряди, і країна не розпалася.

Але було б в інтересах усіх сторін, щоб Верховна Рада зібралася якомога швидше, щоб уряд був сформований якомога швидше, який би він не був, цей уряд.Головне, щоб він віддзеркалював демократичну волю українського народу, це найважливіше.

Ми чули різні чутки щодо можливого уряду. Це все залежить від українців, це не мають диктувати американські урядовці з Вашингтона.

Радіо Свобода: Попри те, що багато хто говорить, що енергетика не повинна бути політизованою, вона стала повністю політизованою. Україна великою мірою залежить енергетично від Росії. Ми бачили, що ця залежність іноді дається взнаки. Що Ви можете порадити Україні в цьому плані?

Дейвід Креймер: Енергетика – це один із найбільших викликів для України, як контролювати свою енергетичну безпеку. Ми ставимо акценти на прозорості, диверсифікації та усуненні посередників.

Нас зацікавили нещодавні коментарі голови «Ґазпрому» Дмітрія Медведєва, в яких він говорив про усунення «РосУкрЕнерго» з енергетичної формули між Україною та Росією. Ми вважаємо, що це було б позитивним розвитком. Деякі українські політики також закликають до того, щоб ця компанія не була посередником у газових стосунках України і Росії.

Одним із викликів, що вирине з цього усунення, є те, що ціни суттєво підуть угору. Але тут слід зазначити, що коли такій компанії, як «РосУкрЕнерго» дозволено існувати і процвітати в Україні, то завжди існують якісь приховані кошти. Українські лідери повинні на це подивитися детально.

Щодо атомної енергетики, так це ще одна можливість. Я знаю, що ми і європейці хотіли б ближче консультуватися з Україною у цій сфері.

Радіо Свобода: Ми бачимо, що в Росії зростає агресивний націоналізм. Протягом минулих вихідних у Москві відбулися фашистські марші. Такі рухи мають своє відлуння — подібний, хоча менший, марш російських екстремістів відбувся у Криму. Як Ви ставитеся до таких проявів?

Дейвід Креймер: Я знаю, що ситуація в Криму вимагає багато уваги українського політичного керівництва. Ніхто з нас не хоче, щоб ситуація в Криму стала парником, де зростають нестабільність та напруженість. Я не думаю, що до цього дійшло. Ці групи мають право протестувати доти, доки вони робитимуть це мирно. Це ситуація, яка вимагатиме подальшої уваги і українського керівництва, і закордонних спостерігачів.
XS
SM
MD
LG