Доступність посилання

ТОП новини

Затяжний старт із підготовки першого засідання парламенту


Тетяна Ярмощук Київ, 7 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Технічні прогалини чи цілеспрямована стратегія? Чому не вдається запустити Шосту Верховну Раду? Сьогодні, після не зовсім вдалої вчорашньої спроби, БЮТ та НУНС знову планують зібратися на засідання робочої групи із підготовки першої сесії нового парламенту. Представники ж Партії регіонів не планують брати у ньому участь.

Робоча група із підготовки до першого засідання парламенту почне працювати лише після того, як усі новообрані депутати отримають тимчасові посвідчення. До того вона працювати не може, оскільки немає кворуму, каже в інтерв’ю Радіо Свобода представник Партії регіонів Володимир Зубанов.

«Як тільки усі депутати отримають тимчасові посвідчення, робоча група буде продовжувати своє засідання. Думаю, що наступного понеділка робоча група буде працювати. Депутати від Партії регіонів уже готові подати документи до ЦВК, а ЦВК в оперативному порядку видасть посвідчення, після чого будуть усі законні підстави працювати робочій групі» – заявив Володимир Зубанов.

Тактика затягування – зірвати голосування за спікера та голову уряду?

Юлія Тимошенко вважає, що засідання комісії розпочалося учора, і пообіцяла з часом розпочати і засідання нового парламенту, за участі лише БЮТу та «Нашої України – Народної самооборони», якщо представники інших політичних сил не приєднаються вчасно до роботи Верховної Ради. «Ми будемо досить акуратно приходити на засідання робочої групи. Я думаю, що Партія регіонів сама визначає свою долю. А ми будемо проводити перше засідання Верховної Ради за будь-яких обставин, тому що 228 депутатів є у демократичній коаліції» – заявила лідер БЮТ. Затягування початку роботи групи із підготовки першого засідання передусім вигідне Партії регіонів, переконаний політолог Олександр Палій.

«Ця політична сила володіє найбільшими матеріальними ресурсами. І, очевидно, вони зараз кидаються різноманітними шляхами, щоб зірвати виконання домовленостей між БЮТом та НУНСом, тобто, зірвати ці два найпринциповіші голосування за спікера та голову уряду» – сказав Олександр Палій.

Блок Юлії Тимошенко та «Наша Україна – Народна самооборона» парафували коаліційну угоду і домовилися, що у разі створення більшості крісло Прем’єра посяде Юлія Тимошенко, а Голови Верховної Ради – В’ячеслав Кириленко. Втім, з оточення регіоналів лунають припущення, що кандидатура спікера, головування щодо якої буде таємним, може бути провалена.

Верховна ж Рада шостого скликання, якщо слідувати законодавству, має почати роботу не пізніше 27 листопада.
XS
SM
MD
LG