Доступність посилання

ТОП новини

Українська влада недостатньо серйозно ставиться до загрози з боку екстремістських організацій, вважає Ніколай Буткевіч


Сергій Куделя Вашингтон, 7 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – В Україні збільшується кількість злочинів на ґрунті релігійної та расової ненависті, а українська влада ігнорує таку загрозливу тенденцію. Про це заявив представник Союзу Рад Радянських Євреїв Ніколай Буткєвіч під час слухань у Вашингтоні, організованих Гельсинською комісією США. Серед учасників слухань, присвячених поширенню нетерпимості та дискримінації в Європі, були конгресмен Алсі Хастінгс та сенатор Бенджамін Кардін, а також низка дослідників та дипломатів

Неонацистські групи в Україні, на думку Ніколая Буткевіча, значно слабші ніж схожі угруповування у Росії. Однак, за висновком представника Союзу Рад Радянських Євреїв, незабаром вони можуть складати серйозною загрозою для суспільства.

«Рух неонацистів посилюється в Україні, особливо у російськомовних регіонах держави. Ми спостерігаємо за значним збільшенням насильства на грунті етнічної ненависті в останні три роки, особливо у Києві та Криму. На відміну від Росії, де головними об’єктами насильницьких дій стають темношкірі мігранти та студенти, в Україні найбільше від нападів страждає єврейська громада», – каже Ніколай Буткевіч.

Лише за два останні місяці, як відзначає Буткєвіч, в Україні відбулося чотири напади на євреїв, хоча один з них, ймовірно, стався на побутовому грунті. Водночас, за його словами, у порівнянні із Росією в Україні значно менше поширена ісламофобія. Однак, в обидвох держав, за висновком експерта, правоохоронні органи виявляють непрофесійність у розслідуванні цих злочинів.

А українська влада, на думку Буткєвіча, недостатньо серйозно ставиться до загрози з боку екстремістських організацій: «Існує небажання визнавати наявність таких організацій. І політична нестабільність також впливає на це. На жаль, українські політики зараз приділяють увагу іншими справам, але я сподіваюся, що прогрес таки розпочнеться».

Зростання ксенофобії в Європі – результат кризи національної ідентичності?

Інші учасники слухань у Вашингтоні відзначили посилення расизму та нетерпмості і у провідних країнах Західної Європи. Це дозволяє ультраправим політичним силам контролювати до третини місць у парламентах таких держав як Швейцарія та Данія. За словами чорношкірого конгресмена Алсі Хастінгса, він сам нещодавно став об’єктом нападу скінхедів у Німеччині.

Сенегальський дослідник Ду Ду Дієн пояснює зростання ксенофобії в Європі тим, що частина європейців переживають кризу національної ідентичності. На його думку, своєю підтримкою екстремістів європейці намагаються протидіяти поширенню багатокультурності на континенті.
XS
SM
MD
LG