Доступність посилання

ТОП новини

Долар упав іще нижче. Цього разу завдяки Китаєві


Ірина Біла Прага, 7 листопада 2007 (RadioSvoboda.ua) – Де ж ваші долари? Та китайці продали їх! Це може звучати, як незрозумілий анекдот, але насправді воно так і є. Китайці колись закупили купу доларів для своїх валютних резервів. Але тепер, з огляду на слабкість американської валюти, Китай хоче ці резерви диверсифікувати. Заступник спікера китайського парламенту Чен Сівей каже, що Китай повинен збалансувати свої валютні резерви у відповідь на слабку позицію долара. А це значить, що бідний долар стане ще біднішим.

(epa)
Пам’ятаю, коли запустили євро. Долар і євро, один до одного. Євро навіть стало дешевшим від долара, впало десь до 80 центів… Ах, це були часи…

Тепер про це лишились лише ностальгічні спогади. Долар знову впав відносно євро.

Чергове падіння стало результатом висловлювань заступника директора Народного банку Китаю – центральної банківської установи країни. Сюй Цзянь сказав, що долар втрачає свій статус глобальної валюти. Бабах – і євро зросло до майже півтора долара, точніше, до 1,47.

Центральні банки різних країн хочуть інвестувати свої резерви в активи, які мають вищі ставки, ніж ті, вартість яких встановлюється в доларах. Отож найменший сигнал, що хтось десь збирається це зробити – і валютні ринки починають хитатися.

Центральні банки Азії та Близького сходу починають диверсифікувати свої резерви – вони купують інші валюти. Американський долар завжди був стрижнем світових фінансових резервів. Тепер уперше за майже 10 років лише 65% світових резервів зберігаються в доларах, 25% захопило євро.

Привабливість долара зменшується, але час євро ще попереду

Долар тим часом залишається лідером як резервна валюта. Але світові валютні резерви збільшуються, отож кількість валют, що їх держави тримають у резерві, також зростає. І перехід до інших валют ще не значить, що банки продають свої доларові активи.

Спеціаліст лондонського Economist Intelligence Unit Роберт Вард каже, що попри свою нинішню слабкість, із доларом іще рано прощатися.

США – це важливий експортний ринок. Навіть коли китайські урядовці говорять про диверсифікацію резервів, будь-які зміни будуть запроваджуватись дуже поступово, вважає аналітик, оскільки не в інтересах Китаю розсердити США або послабити долар швидше, ніж це зараз відбувається.

«Це трішки схоже на брязкання зброєю, трішки політики, хоча довготривала тенденція – це менше доларів у валютних резервах. Але перехід до цього буде дуже повільним процесом», – каже фахівець.

Вард вважає, що долар залишиться лідером міжнародних валютних резервів, хоча його привабливість зменшується. А час євро – ще попереду.
XS
SM
MD
LG