Доступність посилання

ТОП новини

Президент міняє тактику?


Тетяна Ярмощук Київ, 8 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Від надмірної активності до затяжної байдужості. Коаліційно-парламентський процес затягується – Президент Ющенко мовчить.

Не всі нунсівці зацікавлені у створені коаліції з Блоком Юлії Тимошенко, тож щоби цього не сталося намагаються впливати на Президента. Так ситуацію коментує представник «Нашої України – народної самооборони» Олесь Доній: «Спротив відбувається не лише з боку регіоналів, але і з боку «помаранчевих», хто побоюється надмірного посилення Юлії Тимошенко, у разі, якщо вона очолюватиме уряд. Існують враження, що ці сили намагають працювати і з середовищем Президента».

За словами Олеся Донія, не даремно ж кандидати у депутати, які не поставили свої підписи під декларацією про створення спільної коаліції якраз належать до оточення Президента. Це люди з оточення голови Секретаріату Президента, Секретар РНБО.

Затягування формування коаліції на руку Президента чи Партії регіонів?

Нинішня ситуація зав’язана у трикутнику Ющенко-Тимошенко-НУНС, Партія регіонів до цього не має жодного стосунку, запевняє регіонал Тарас Чорновіл.

«Можу припустити, що Президент затягує ситуацію, і логіка його дій може бути в тому, щоби не відбулася жодна коаліція. В такому випадку його роль зростає, уряд матиме серйозні проблеми, хоча це й надалі буде уряд Януковича» – заявив представник Партії регіонів Тарас Чорновіл.

Він прогнозує, що «у Верховній Раді рішення ухвалюватимуться простою більшістю, а роль Президента знову зросте після того, як він її досить серйозно втратив».

Затягування коаліційного процесу безумовно грає на руку Президенту, переконаний політичний експерт Тарас Березовець: «Кожен день відкладання створення коаліції грає проти Юлії Тимошенко. Відомо, що певна кількість депутатів, найбільше з «Народного Союзу – Наша Україна», з самого початку не виявляли бажання бачити Юлії Тимошенко (на посаді Прем’єра). І кожен день відкладання голосування по кандидатурі спікера та Прем’єра ще більше додає сумнівів. Ющенко найменше зацікавлений, щоб посаду курівника уряду посіла Юлія Тимошенко».

Блок Юлії Тимошенко та «Наша Україна – народна самооборона» парафували коаліційну угоду. Втім, троє нунсівців не підписалися під зобов’язаннями створити у новому парламенті більшість з БЮТом. А робоча група із підготовки першого засідання нової Верховної Ради так і не почала працювати.
XS
SM
MD
LG