Доступність посилання

ТОП новини

Надзвичайний стан у Грузії поширили на всю країну, Президент звинувачує Росію в підривній діяльності


Пізно ввечері в середу про нове рішення Президента Міхеїла Саакашвілі оголосив міністр економіки Грузії Ґіорґі Арвеладзе. Надзвичайний стан має діяти на всій території країни протягом 15 днів. За кілька годин до того надзвичайний стан запровадили в столиці Грузії. Як повідомив тоді Прем’єр-міністр Зураб Ногаїделі, у країні була здійснена «спроба перевороту». Перед цим Міхеїл Саакашвілі в телевиступі звинуватив російські спецслужби в розпалюванні заворушень і посиленні підривної діяльності проти його країни. Протести грузинської опозиції тривали в столиці в середу вже шостий день. Україна закликає грузинську владу та опозицію до конструктивного діалогу.


Пізно ввечері в середу про нове рішення Президента Міхеїла Саакашвілі оголосив міністр економіки Грузії Ґіорґі Арвеладзе.

Надзвичайний стан має діяти на всій території країни протягом 15 днів.

Він передбачає, серед іншого, обмеження на право отримувати і поширювати інформацію.

Цього права тимчасово позбавлені всі друковані та електронні ЗМІ, за винятком Громадського телебачення.

За кілька годин до того надзвичайний стан запровадили в столиці Грузії.

Як повідомив тоді Прем’єр-міністр Зураб Ногаїделі, Президент видав декрет про надзвичайний стан у Тбілісі. Упродовж 48 годин, згідно з Конституцією, декрет подадуть на схвалення до парламенту.

За словами Ногаїделі, у країні була здійснена «спроба перевороту».

За Конституцією Грузії це є однією з підстав запровадити надзвичайний стан.

Цей стан передбачає тимчасові обмеження на проведення демонстрацій і маніфестацій, а також на заклики у ЗМІ до насильства і повалення влади, повідомив прем’єр.

Перед цим Міхеїл Саакашвілі в телевиступі звинуватив російські спецслужби в розпалюванні заворушень і посиленні підривної діяльності проти його країни.

Президент оголосив про висилку з Грузії трьох співробітників російського посольства в Тбілісі, яких звинуватили в «агентурній діяльності».

Міністерство закордонних справ Росії відразу назвало ці звинувачення «безвідповідальною провокацією» і заявило, що Москва дасть на висилку «адекватну відповідь».

Грузія також відкликала свого посла з Москви для консультацій, а посла Росії в Тбілісі викликали до міністерства закордонних справ Грузії.

За словами речниці МЗС, «події, що відбуваються в Грузії, як чітко виглядає, пов’язані з Росією».

Удень у середу грузинські засоби інформації поширили записи розмов нібито представників опозиції з працівниками російського посольства в Грузії.

Опозиція стверджує, що ці записи сфальшовані.

Під вечір у середу припинив мовлення приватний телеканал «Імеді», який виступає на боці опозиції. Спецназ увійшов до його студій і змусив припинити передачі просто під час прямого ефіру.

Також зупинили роботу іншого приватного телеканалу «Кавкасія».

Поліція розганяє протести в Тбілісі, 7 листопада 2007 року
(epa)
Представники влади заявили, що в ефірі цих телекомпаній лунали заклики до насильства і скинення влади, які виголошували гості студії.

Католикос-Патріарх усієї Грузії Ілія Другий назвав дії влади «цілковито неприйнятними».

Раніше в середу глава Грузинської православної церкви закликав владу і опозицію сісти за стіл переговорів. На думку Патріарха, внутрішній конфлікт вигідний недоброзичливцям держави.

Протягом середи поліція й загони спецпризначення розганяли демонстрантів у Тбілісі, використовуючи гумові кийки, водомети і сльозогінний газ.

За медичною допомогою звернулись, за даними міністерства охорони здоров’я, понад 500 осіб; із них понад 400, отримавши допомогу, до кінця дня пішли з лікарень. Фізичні травми мали близько 15 осіб, більшість із решти мала ознаки інтоксикації сльозогінним газом чи емоційного шоку.

Влада кваліфікує свої дії як вимушені, що мають забезпечити порядок. Президент у телевиступі висловив жаль із приводу вживання сили, але заявив, що це було необхідно, щоб відвернути сповзання країни в хаос.

Занепокоєність подіями в Грузії висловили в Євросоюзі, ОБСЄ і США.

Україна закликає грузинську владу та опозицію до конструктивного діалогу.

Про це йдеться в повідомленні Міністерства закордонних справ. «В Україні зі співчуттям стежать за розвитком останніх подій у Грузії», - зазначається у повідомленні. МЗС при цьому заявляє, що події в Грузії є виключно її внутрішньою справою.

Протести грузинської опозиції тривали в столиці в середу вже шостий день. Опозиційні сили звинувачують Президента і його владу в економічних невдачах і корупції.

Опозиція вимагає відставки Міхеїла Саакашвілі, проведення парламентських виборів навесні наступного року, а не восени, зміни виборчого законодавства і звільнення тих, кого вона вважає за політв’язнів.
XS
SM
MD
LG