Доступність посилання

ТОП новини

Рівненщина: Приватна компанія компенсуватиме збитки, завдані селянам під час утилізації боєприпасів


Валентина Одарченко Рівне, 8 листопада 2007(RadioSvoboda.Ua) – Комісія Міноборони підтвердила перевищення максимально допустимих санітарних норм під час проведення утилізації боєприпасів на загальновійськовому полігоні під Рівним. Утилізацію призупинено, а фірма, яка її проводила, готує кошти для компенсацій селянам за завдані збитки.

Про велику силу вибухів на полігоні говорили навіть мешканці районного центру Костопіль. Особливо після пікетів обласної Ради, проведених минулого тижня мешканцями села Малої Любаші, біля якого розташований полігон.

«У мене скло вдома дрижало – це ж п’ятиповерхівка в центрі міста – як дало, потім другий раз – таке враження, що ти в будинку не знаєш, що з ним буде, чи твій будинок розвалиться… А що ж у селах тоді було, якщо це центр Костополя?» – скаржилася одна з мешканок райцентру.

Однак керівництво ЗАТ «Трансімпекс», яке проводить ці роботи, не визнавало факту перевищення сили вибуху. Тож обласна влада вирішила «взяти в облогу» полігон.

Члени комісії, яку очолював заступник голови ОДА Степан Павлюк, терміново прибули на місце утилізації і змусили підприємців підірвати одноразову закладку при свідках, розповідає Голова облдержадміністрації Віктор Матчук.

Влада фіксує порушення

«Ми без попередження заборонили підривати вже закладені боєприпаси 25-го, на 26-те підтягнули техніку, виставили її і дозволили підірвати. Але тепер це був контрольний підрив. І саме там було зафіксоване кількаразове перевищення потужності вибуху. Ми підписали протокол про заборону проведення вибухів. Передали документи в обласну прокуратуру, Держгіпромнагляд та обласну санепідемстанцію. Ми вказали, що згідні поновити вибухи лише після приведення у відповідність проектної документації і після відшкодування збитків селянам», – заявив Матчук.

Відреагував на ситуацію й міністр із надзвичайних ситуацій Нестор Шуфрич, який заявив про свій намір звернутися до Генерального прокурора України, щоб притягнути до відповідальності «тих, хто проводить несанкціоновану утилізацію боєприпасів у Рівненській області від імені й у рамках діяльності визначеного підприємства».

Шуфрич зазначив, що підприємство утилізує боєприпаси без обов`язкового узгодження з МНС не тільки в Рівненській, але й у Миколаївській області.

Насправді ж утилізація узгоджена з Міноборони, а що вона проводилася з порушенням правил, то фірма «Трансімпекс» повинна компенсувати селянам збитки, додає Степан Павлюк.

«І вони вже згодні розглядати питання компенсацій у вигляді соціальної допомоги, без судових процесів. У світовій практиці заведено, що якщо на території громади існує полігон, ясно, що це незвичайні умови проживання. І незалежно від того, чи є збитки, чи їх немає, селянам усе одно доплачують», – каже заступник голови облдержадміністрації.

Тепер має бути інакше

Тож рівняни всерйоз замислюються над тим, щоб через своїх депутатів змінити законодавчий підхід до утилізації боєприпасів.

Члени комісії рекомендували Рівненській облдержадміністрації спільно з Міноборони ініціювати питання перед Кабінетом Міністрів України щодо включення в проект Державної програми утилізації звичайних видів боєприпасів розділ соціального захисту населення, котре мешкає навколо полігонів.

Окрім того, відтепер на полігоні частими гостями стануть санітарні лікарі, які визначатимуть вплив зовнішніх чинників, зокрема, вологості повітря, напрямку вітру та низької хмарності, а також характеристики вибухових речовин.

Також керівництво «Трансімпексу» має проводити експертизу дії повітряно-ударної та сейсмічної хвилі в умовах полігону та обов’язково інформувати населення про її результати через місцеві ЗМІ.

Матеріали до теми:

• "Мала Новобогданівка" під Рівним? Утилізація боєприпасів руйнує житло селян
XS
SM
MD
LG