Доступність посилання

ТОП новини

У Польщі призов до армії скасують через п’ять років


Єва Поштар Варшава, 8 листопада 2007 (RadioSvoboda.ua) – Польща готується до запровадження в 2014 році професійної армії. Цей остаточний термін підтримує польський Президент Лех Качинський. Попри те, що перехід на контрактну службу у війську – процес тривалий і коштовний, держава не має можливостей утримувати таку армію, якою вона була досі. Зараз, за даними польського міністерства оборони, польське військо є професійним на 65 відсотків.

Ще до 11 листопада, коли Польща відзначатиме день національного Свята незалежності представники польської армії відвідають 7 регіонів (воєводств) та 42 польські міста. Всюди там будуть діяти агітаційні пункти Польського війська, де кожен (кожна) молдодий поляк матиме нагоду довідатись, як стати професійним солдатом. Напис на афіші "Стань професійним солдатом".
(mon.gov.pl)
Польські експерти одностайні у тому, що реформування польської армії почалось швидкими темпами від часу входження країни до Північноатлантичного союзу. Професіоналізація армії могла б остаточно завершитись у Польщі протягом 19 років від вступу до НАТО. Для порівняння: в Іспанії, на досвід якої у цій справі посилається Польща, цей процес тривав 16 років.

У першу чергу реформування польського війська почалось із того, що Польща наполовину скоротила кількість солдатів Зараз їх нараховується 150 тисяч осіб.

Три роки тому польський парламент схвалив закон, який дозволяє контрактну службу в армії для рядових та молодших офіцерів. Зараз стовідсотково професійними є військові частини, призначені для оперативних дій у структурах НАТО, а також ті, які беруть участь у закордонних стабілізаційних місіях.

На професіоналізацію потрібні гроші

Щороку Польща призначає на утримання армії 1,95 відсотка ВВП, тобто у 2007-му це має бути близько 5 мільярдів євро. Ця сума більша за минулорічну на 10 відсотків.

На думку аналітиків, поступове збільшення витрат державного бюджету на збройні сили є запоруку успіху в професіоналізації польського війська.

Терміни скасування призову до армії та причину такого рішення пояснює представник Бюро національної безпеки Польщі полковник Марек Пашковський: «Коли згадуємо про 2011-й або 2012 роки, це означає можливі терміни скасування призову до армії. Головна причина професіоналізації польського війська така, що Польща – це одна з небагатьох держав НАТО, яка має армію, де існує призов на короткотермінову службу».

Змін не уникнути – професійне військо дешевше

Військові фахівці наголошують на тому, що жодна армія не може стояти осторонь змін, що відбуваються у сучасному світі.

«На започаткування процесу професіоналізації польської армії само собою мало вплив скорочення кількості війська, поява великої кількості найсучаснішої військової техніки. На мою думку, впродовж короткотермінової служби не вдасться навчити солдата-призовника так, щоб він став спеціалістом, який ефективно володітиме військовою технікою», – каже військовий експерт Анджей Кінські.

Він вважає за немислиме, що польська армія за дотеперішньої системі кожного року від нуля знов і знов проводить коштовні навчання солдатів-призовників.

Анджей Кінські в розмові із Радіо Свобода наголошує, що для бюджету держави дешевше також обійдеться заплатити за одну умовну одиницю сучасної військової техніки, ніж за ті самі гроші купити п’ять умовних одиниць застарілої зброї з часів Варшавського договору.

Плани реформ уже майже готові

До кінця поточного року у польському міністерстві оборони мають бути готові перспективні плани професіоналізації та реструктуризації армії.

Представник польського Бюро національної безпеки полковник Марек Пашковський каже, що мають бути готові два варіанти: «Перший – назвімо його планом швидкісної професіоналізації, тобто у 2014 році мав би завершитись процес творення польської професійної армії. У другому варіанті, назвімо його песимістичним, завершення цього процесу передбачається на 2018–2020 роки. Обидва варіанти планування передбачають, що польська армія буде повністю професійною службою з коротко- та довготерміновими контрактами».

Подумали й про те, що буде далі з солдатами, які закінчили контрактну службу в армії: «Створено також Національні формування військових резервів. Тут взірцем для нас була американська Національна гвардія. У складі цього формування – солдати запасу, колишні контрактні солдати, тобто люди, професійний досвід яких є цінним для держави», – каже представник польського Бюро національної безпеки.
XS
SM
MD
LG