Доступність посилання

ТОП новини

5 січня 2008 Грузія обиратиме Президента


Ірина Халупа Прага, 8 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Дострокові президентські вибори у Грузії відбудуться 5 січня наступного року. Президент Міхеїл Саакашвілі повідомив сьогодні про це рішення по національному телебаченню. «Ви вимагали дострокових президентських виборів – тепер вони відбудуться ще швидше», – сказав Саакашвілі.

Виступ Президента Міхеїла Саакашвілі по національному телебаченню.
(AFP)
Президент також запропонував провести того ж таки дня референдум про те, коли проводити парламентські вибори. За графіком ці вибори мають відбутися восени наступного року, опозиція вимагає, щоб це сталося навесні.

Дострокові парламентські вибори та відставка Президента були головними вимогами опозиції, демонстрації якої під грузинським парламентом тривають від 2 листопада.

8 листопада грузини прокинулися в країні, де панує надзвичайний стан. Вулиці порожні, школи та університети зачинені до понеділка, центр Тбілісі частково перекритий, і навкруги багато правоохоронців.

Достроковим виборам передували масові демонстрації та надзвичайний стан

Президент Грузії Міхеїл Саакашвілі проголосив надзвичайний стан після того, як учора правоохоронці придушили опозиційну демонстрацію, використовуючи ґумові кулі та ґумові кийки, сльозогінний газ і часто-густо просто голі кулаки.

Міністерство охорони здоров’я Грузії заявляє, що більше ніж півтисячі людей звернулося за медичною допомогою після вчорашніх сутичок. Щоправда, справжньої шпиталізації потребувала лише пара десятків.

Попри президентське оголошення щодо дострокових президентських виборів, надзвичайний стан залишається в дії. Згідно з законом, парламент упродовж двох днів має або підтвердити, або відкинути це президентське рішення.

Мітинг опозиціонерів біля будівлі парламенту у Тбілісі, 7 листопада 2007 р.
(ITAR-TASS)
Світ засуджує застосування сили в Грузії

Світова громадськість гостро засудила запровадження надзвичайного стану в Грузії та закриття незалежних медіа. Генеральний секретар НАТО Яап де Гооп Схеффер заявив, що такі кроки глибоко турбують НАТО і не є сумісними з цінностями альянсу.

Верховний комісар ООН з прав людини Луїз Арбур розкритикувала Грузію за «надмірне використання сили» проти демонстрантів та наголосила, що навіть за умов надзвичайного стану слід шанувати засадничі людські права.

Подібні нарікання пролунали на грузинську адресу й від Європейського Союзу. Речниця ЄС Крістіане Гогманн сьогодні закликала обидві сторони вирішити протистояння демократичним шляхом: «Ми закликаємо усі сторони уникати кроків, які можуть підвищити напругу. Ми сподіваємося, що нинішню кризу можна вирішити шляхом політичного діалогу в дусі повної пошани демократичних принципів свободи слова та свободи медій».

А за кілька хвилин до проголошення надзвичайного стану в Грузії у середу речник американського Державного департаменту Шон МакКормак заявив: якщо в політичній системі Грузії є політичні розбіжності, їх треба розв’язати мирно в рамках цієї ж політичної системи. «Жодна зі сторін, чи це уряд, чи опозиція, не сміє зробити жодного провокативного кроку, що може призвести до свавілля. Ці проблеми можна вирішити шляхом мирного політичного діалогу», – сказав речник Держдепу США.

Грузія – «реформатор року та маяк демократії», але не тільки

Минулого року Світовий Банк назвав Грузію найкращим реформатором року. Торік зростання ВВП в країні досягло майже 10 відсотків, цього року прогноз економічного зростання становить 14,5%. Середньостатистичний дохід виріс від 700 доларів на рік у 2003 році до півтори тисячі доларів.

Однак багато хто нарікає, що їхні економічні статки не поліпшилися. Державна боротьба проти чорного ринку залишила чимало дрібних торговців без роботи.

Президент США Джордж Буш свого часу назвав Грузію «маяком демократії». Сам Президент Саакашвілі прагне членства країни і в НАТО, і в ЄС. Його прозахідні погляди широко відомі.

Критики Саакашвілі звинувачують його в вибірковому використанні законів, щоб усунути політичних опонентів. Багато хто вважає його авторитарним Президентом, який зневажає права одиниці.

Матеріали до теми:

• У Грузії надзвичайний стан • Надзвичайний стан у Грузії поширили на всю країну, Президент звинувачує Росію в підривній діяльності • Грузинська поліція розігнала табір і мітинг прихильників опозиції перед парламентом в Тбілісі • Опозиція Грузії продовжує вимагати відставки Президента і знову слухає Іраклі Окруашвілі • «Постреволюційні» катаклізми: що спільного і що відмінного між Грузією та Україною?
XS
SM
MD
LG