Доступність посилання

ТОП новини

Дніпропетровськ: Престижний мікрорайон замість заводу. І замість стадіону?


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 8 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Один із сумнозвісних районів Дніпропетровська почнуть перетворювати на другий центр міста-мільйонника. Для цього міська влада надумала винести за межі міста велике промислове підприємство, а на звільненій території збудувати престижний мікрорайон. Інвесторів уже знайшли, а от куди подіти діючий завод, наразі не вирішили.

Амур-Нижньодніпровський район Дніпропетровська зажив недоброї слави – промислова зона, бруд і сморід, та ще й неблагополучна криміногенна ситуація. Однак у місті практично не лишилося територій для нової забудови, відтак погляди влади та інвесторів зосереджені зараз саме на ньому.

Міська влада запевняє, що вже в найближчому десятилітті замість приватного сектора та аварійних п’ятиповерхівок тут будуть нові «висотки», школи, дитсадки та лікарні. Щоправда, вагоноремонтний завод доведеться перенести в інше місце, а разом з ним і відомчий об’єкт соціальної сфери — стадіон, де наразі тренуються хлопчаки з місцевої спортшколи та дорослі футболісти.

Під новий проект уже знайшли інвесторів. Це – одна з великих ізраїльських компаній. Іноземці підрахували: на території заводу (а це понад 50 гектарів) можна звести новий мікрорайон на 10 тисяч квартир, офіси, магазини, паркінги.

Куди подінуть саме підприємство, наразі не визначили: упродовж п’яти-семи років його або винесуть геть за місто, або розташують на околиці.

Людям дадуть тимчасове житло

Не говорять поки і про те, куди відселятимуть людей зі старих будинків, які, ймовірно, підпадуть у зону забудови.

Представник інвестора, Південної промислово-інвестиційної групи, Олександр Бойко обіцяє їм тимчасове житло: «Ми також маємо один невеликий проект – 100 квартир, повністю обладнаних, які ми будемо використовувати для відселення людей з аварійного житла на час будівництва».

А втім, влада Дніпропетровська – обома руками за проект. Адже, за словами міського голови Івана Куліченка, інвестори пообіцяли спорудити дорогу, ліквідувати підтоплення, відновити парк.

А що зі стадіоном, іще не знають

Про те, що разом із заводом для будівництва треба буде позбавитись ще й стадіону, говорять менше. Ще б пак – проти цього і Дніпропетровська федерація футболу, і мешканці.

Міський голова заспокоює: без стадіону район не залишать, неподалік збудують сучасний спортмайданчик: «Я не можу погодитись на те, щоб стадіон закрили без того, щоб хлопчакам з дитячо-юнацької спортивної школи №75, які використовують його як тренувальне поле для футболу, його не компенсували».

На користь нового проекту міські чиновники вже віднайшли купу паперів – виявляється, навіть є відповідне рішення виконкому. Посилаються і на нещодавно ухвалений Генеральний план розвитку міста на наступні 20 років.

Промисловість – за місто

Винесення промислових зон за межі міста – це пріоритет, стверджує один із розробників Генплану Юрій Білокінь: «На загальному тлі спаду виробництва йдуть процеси розукрупнення підприємств, перепрофілювання, тому збільшення промислових зон Генеральним планом не передбачається. Намічені резервні території непрацюючих підприємств для потреб цивільного будівництва».

Наразі у Дніпропетровську налічується близько 30 промислових зон, вони займають понад 5 тисяч гектарів – це понад 13 відсотків площі всього міста.

У найближчі 20 років, за Генпланом, місто має позбутись щонайменше кількох промзон. На їхньому місці будуватимуть житло та офіси.
XS
SM
MD
LG