Доступність посилання

ТОП новини

Російський «Ґазпром» обговорює поетапний перехід на ринкові ціни на газ для України до 2011 року


Так само поетапно пропонується перейти й на ринкові тарифи транзиту російського газу українською територією, повідомило в четвер управління інформації російського газового монополіста. Про це йшлося цього дня на переговорах у Москві голови правління «Ґазпрому» Алексєя Міллера і міністра палива та енергетики України Юрія Бойка. Про те, які могли б бути ціни на газ для України на 2008 рік, наразі нічого не сказано.

Так само поетапно пропонується перейти й на ринкові тарифи транзиту російського газу українською територією, повідомило в четвер управління інформації російського газового монополіста.

Про це йшлося цього дня на переговорах у Москві голови правління «Ґазпрому» Алексєя Міллера і міністра палива та енергетики України Юрія Бойка.

Вони домовилися продовжити переговори через тиждень. Тим часом ці теми обговорюватимуть експерти, мовиться в повідомленні.

Про те, які могли б бути ціни на газ для України на 2008 рік, наразі нічого не сказано.

Спостерігачі очікували, що на переговорах у четвер могли ухвалити рішення про цю ціну.

На 2007 рік Росія підвищила ціну на природний газ, що постачався до України, на 36,8% – із 95 до 130 доларів за тисячу кубометрів на російсько-українському кордоні.

Ставка плати за транзит російського газу територією України з 1 січня 2006 року становить 1,6 долара за тисячу кубометрів i зафіксована на такому рівні до 2011 року.

Наразі в Україну постачається дешевший порівняно з російським туркменський газ.

Оператором постачань середньоазiйського газу в Україну є спільне підприємство «Ґазпрому» з двома українськими підприємцями «РосУкрЕнерго».

Далі весь цей газ закуповує в цього посередника дальший посередник, спільне підприємство «РосУкрЕнерго» та «Нафтогазу України» «Укргаз-Енерго».

Нещодавно в «Ґазпромi» заявили, що хотіли б відмовитися від послуг посередників i поставляти в Україну газ безпосередньо, з російської Єдиної системи газопостачання.

Президент України Віктор Ющенко теж заявляв про необхідність переходу на ринкові відносини між Росію як постачальником природного газу i Україною як споживачем, а також основним транзитером російського газу.

Такої ж позиції дотримується й частина політичних сил в Україні, зокрема Блок Юлії Тимошенко.
XS
SM
MD
LG