Доступність посилання

ТОП новини

Газові перспективи Кабінету Януковича


Тетяна Ярмощук Київ, 9 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Ринкова ціна газу по етапах. Чільники Мінпаливенерго та Газпрому обговорили питання довгострокової співпраці і розійшлися на тиждень. Чи встигне уряд Януковича домовитися про газові поставки з Росією? І чи не вдасться новий уряд до їх ревізії?

Зустрілися, поговорили та розійшлися на тиждень. Міністр палива та енергетики Юрії Бойко та голова російського Газпрому Алєксєй Міллер обговорили принципи ціноутворення на газ та транзит і поетапний перехід на ринкові ціни до 2011 року.

Тим часом Прем’єр-міністр Віктор Янукович висловив сподівання, що газові домовленості з Росією вдасться завершити найближчими днями: «Сподіваюся, що у найближчі дні чи найближчий тиждень закінчимо цю роботу, визначимося з ціною. Вона вже прораховується, такою, яка нас задовольнятиме, але остаточний результат буде тоді, коли стоятимуть підписи».

Уряд Віктора Януковича не має шансів сьогодні домовитися про поставки «блакитного палива», принаймні, у цьому переконаний експерт з енергетичних питань Олександр Гудима.

«З Януковичем можна говорити тільки про ціну на газ. Але ж Росія розуміє, що про всі інші проблеми треба домовлятися з новим українським урядом. Отже, вона буде затягувати. І ніяких шансів встановити ціну на газ з ініціативи Януковича та Бойка, як на мене, немає. Тому що це значно більша проблема, ніж просто механічна ціна», – сказав Олександр Гудима.

Сигнал Президента для газових домовленостей

Цілком імовірно, що українсько-російські газові домовленості будуть досягнуті до становлення нового уряду, припускає експерт Андрій Єрмолаєв: «У ситуації, що виникла, вагомого значення набуває як позиція уряду, так і позиція глави держави, який може дати сигнал, яка з моделей може влаштовувати Україну у 2008 році. Якщо таке слово є, а судячи з усього Президент включився в переговори, він збирає до себе міністрів, дає настанови, проявляє активність, тож, судячи з усього, він включений у переговорний процес. Так що цілком можливо, що ще до майбутнього уряду ми матимемо російську відповідь».

Якщо ж газові угоди таки будуть підписані Кабміном Януковича, а нова урядова команда вирішить їх ревізувати, зазначає пан Єрмолаєв, Президент матиме серйозний головний біль.

За словами Віктора Януковича, ціна на імпортоване «блакитне паливо» у наступному році складатиме 150-160 доларів. Таку ж саму цифру називав і Президент.

Наразі Україна купує змішаний російський та середньоазійський газ по 130 доларів за тисячу кубів. Поставки здійснюються через двох посередників – РосУкрЕнерго та УкрГазЕнерго. Президент Ющенко висловлювався за перехід до міждержавних угод.
XS
SM
MD
LG