Доступність посилання

ТОП новини

Призупинення Росією дії Договору про звичайні збройні сили в Європі загрожує, насамперед, її сусідам


Василь Зілгалов Прага, 8 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Чимало впливових експертів у світі вважають, що вихід Росії з Договору про звичайні збройні сили у Європі призведене не лише до відновлення атмосфери недовіри на континенті але й до прямих загроз державам – безпосереднім сусідам Росії, території яких Москва вважає сферою своїх прямих стратегічних інтересів. Насамперед, як кажуть експерти, це відчують Грузія, Молдова і Україна.

Експерти відзначають, що нарікання Росії, у зв’язку із призупиненням участі в ДЗЗСЄ, на зростання для неї небезпеки на західних флангах – на Балтиці і на Чорному морі, це все відмовки Москви. Насправді, Росія хоче розв’язати для себе руки не лише на кордонах з найближчими сусідами але й з міркувань внутріполітичних – показати власному народові, що, мовляв, нині шлях до збільшення геополітичної ролі Росії у світі ще більше відкритий.

Експерти, аналізуючи цей крок Москви, одноголосне ухвалення Думою минулої середи закону про призупинення участі держави в ДЗЗСЄ, попереджають, насамперед, сусідів Росії.

Виступ проти Європи і проти США

Стівен Бланк, професор Інституту стратегічних досліджень Військового коледжу США з приводу безпосередньої небезпеки такого кроку Росії: «Для Грузії, звичайно, і для НАТО в цілому, тому що , це загроза європейській безпеці. Росія, насправді, хоче одного: вести себе на міжнародній арені, як її захочеться. Вона хоче ні перед ким не відповідати, нікому не підкорятися і мати вільні руки, в першу чергу – в державах СНД. Режим також намагається виправдати своє існування, а військові силкуються роздути загрозу щоб отримати додаткові засоби для перемоги у останній війні. Так що безпосередньо це загроза для Грузії, тому що Росія може у будь-який момент перекинути туди війська. Але по великому рахунку це виступ проти Європи і проти США».

Інший американський експерт, Євгеній Румер з Інституту національних стратегічних досліджень Оборонного університету США також думає, що призупинення Росією своєї участі в Договорі це «підтвердження похолодання між Росією і деякими її сусідами та деякими європейськими країнами».

Вигідно для активізації диверсій в «гарячих точках»

Військовий експерт з Києва Сергій Згурець також висловлюється, що Росія після призупинення своєї участі в Договорі може активізувати свою «зухвалу поведінку саме в гарячих точках» - Грузія, Молдова...Він також підкреслює, що важче доведеться після такого кроку Москви й Україні.

«В України зменшується можливість контролю за тими арсеналами, які перебувають на українській територій і відносяться до Чорноморського флоту. Так саме це створює певну нестабільність, особливо, коли досі не відомо - чи буде російських флот виведений, чи ні, на яких умовах. І це так сам пов’язано із безпекою України», – наголошує військовий експерт Сергій Згурець.

Відмова Росії підштовхне Україну і Грузію до НАТО?

Відомо також про занепокоєну заяву українського МЗС про те, що цей крок Росії може призвести до збільшення звичайних озброєнь безпосередньо на кордонах з Україною.

Молдовський експерт з Інституту суспільної політики в Кишиневі Вазу Нантой каже, що «Росія не є пасивною стороною ні в Грузії, ні в Придністров’ї» і тому цей крок Москви щодо призупинення своєї участі в ДЗЗСЄ, на думку пана Нантоя, є «елементом великої геополітичної гри».

«Грузія стала важливою країною, особливо після того як почав працювати нафтопровід Баку-Тбілісі – Джейхан. І ми бачимо як Північний Кавказ став стратегічно важливим після того як з’явилася проблем транспортування нафти, енергоносіїв з каспійського регіону. Я сподіваюсь, що буде досить енергійне втручання Євросоюзу і США і внутрішня ситуація в Грузії буде утримана в конституційних рамках» – зазначив молдовський експерт.

Вазу Нантой також переконаний, що позиція України щодо можливої військової активності Росії в «гарячах точках» дуже важлива і що такі кроки Москви, як призупинення участі в ДЗЗСЄ, можуть підштовхнути і Грузію, і Україну до НАТО.

Переважна більшість експертів переконана, що будь-яка конструктивна позиція Заходу щодо Договору про звичайні збройні сили в Європі мало хвилює Росію, яка давно бажала розв’язати собі руки у цьому плані.
XS
SM
MD
LG