Доступність посилання

ТОП новини

У Донецьку не бажають перейменовувати вулиці та райони, назви яких пов''язані з особами, причетними до Голодомору


Тарас Москалюк Донецьк, 9 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Донецьку вирішують: чи зміниться найближчим часом топографічна мапа міста? Громадські організації міста виступають за зміну радянських назв. Місцева ж влада категорично проти.

Вулиця Артема, проспект Ілліча, Ворошиловський район. Більше двохсот донецьких топонімів пов’язані з іменами партійних та радянських діячів. Лише два райони обласного центру – Пролетарський та Київський – не пов’язані з одіозними прізвищами. Указ Президента Віктора Ющенка про вшанування пам’яті жертв Голодомору рекомендує місцевим громадам перейменувати місця, що названі на честь осіб, причетних до Голодомору та політрепресій 30-х років.

Місцева влада Донецька каже, що зайвих кількох десятків мільйонів гривень для проведення цієї процедури немає. А скандально відомий секретар Донецької міськради Микола Левченко і взагалі не погоджується з президентським указом. «Ми не торкатимемось жодного пам’ятника радянської епохи. І ми будемо поважати всі пам’ятники, які нам дав новий час. Хоча я особисто був проти встановлення пам’ятника жертвам політичних репресій — я не вірю в цю теорію і є абсолютним супротивником цього. Але якщо ухвалене рішення, його треба поважати».

Вулиця імені Постишева у самому центрі Донецька. Історичні документи свідчать, що Павло Постишев був відряджений в Україну в тридцятих роках для проведення колективізації, тобто репресій проти українського селянства.Представники низки громадських організацій наполягають, що це ім"я не повинне даватись жодній вулиці. Товариства «Просвіта» та «Меморіал» пропонують змінити топонім, назвати вулицю на честь літератора та правозахисника Василя Стуса. Одним із ініціаторів є Олександр Букалов, голова Донецького відділення товариства «Меморіал». «Все, що стосується ставлення до репресій та перейменувань, пов’язане із особливостями нашого регіону, який був флагманом стаханівського руху, пролетарської праці. І ця інерція впливає. Я не думаю, що тут багато людей, які підтримують збереження цих назв».

Донецька влада вважає, що кошти, потрібні на перейменування, краще було б направити на благоустрій міських вулиць. Втім, погоджуються, що зміна назв стане можливою у разі грамотної адміністративної реформи. А пропозиції громадських організацій будуть розглянуті вже на найближчий сесії міської ради.
XS
SM
MD
LG