Доступність посилання

ТОП новини

Троянди опали, але президент обіцяє поліпшити клімат; На відміну від грузинської, українська еліта ніколи не переходить певних меж; Із Талліна до Лісабона без паспортного контролю (європейська преса)


Василь Зілгалов Прага, 9 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Європейська преса вітає оголошення Міхеїлом Саакашвілі дострокових президентських виборів 5 січня, розмірковує про роль Росії у грузинських подіях і запитує, чи здатна опозиція висунути гідного суперника «Міхеїлові». Україна – не Грузія, так вважають оглядачі деяких газет у Європі. Чимало видань повідомляють, що з 21 грудня нові члени ЄС стають членами Шенгенської угоди і можна буде без паспортного контролю вільно подорожувати від Талліна до Лісабону.

Європейське видання «Уолл стріт Джорнел» пише, що «тепер боротьба за владу в Грузії переміститься з вулиць до виборчих скриньок, де її слід і проводити». На думку газети, успішне розв’язання політичної кризи в Грузії може стати добрим прикладом для її сусідів. Це ж видання пише, що закулісним лідером грузинської опозиції виступає бізнесмен Бадрі Патаркацишвілі, колись союзник російського олігарха Бориса Березовского.

«Уолл Стріт Джорнел» також пише про вибори 5 січня та референдум в країні, а також про «вірогідність дострокового скасування надзвичайного стану в Грузії».

Австрійська «Дер Стандарт» вважає, що «швидкими президентськими виборами Саакашвлі намагається реанімувати свою владу. Опозиція вимагала іншого: дострокових парламентських виборів у квітні з метою зміцнення законодавчої влади. Саакашвілі ж вирішив перевести стрілки. Так прокладають собі дорогу автократи», – робить висновок «Дер Стандарт».

Французька «Ле Темпс» називає ситуацію в сьогоднішній Грузії «завершенням ідилії між народом і її президентом» і вважає, що детонатором подій у Тбілісі стало гоніння на Іраклія Окруашвілі, колишнього соратника президента Грузії.

Британська «Ґардіан»пише, що Саакашвілі «зберіг витримку та сподівається знову виграти вибори», хоча, на думку цієї ж газети, «напруга між Росією і Грузією залишатиметься доти, доки Саакашвілі буде при владі».

Уже згадана австрійська «Дер Стандарт» порівнює ситуацію в Грузії з українськими реаліями і доходить висновку, що різниця в розвитку подій в обох країнах «більш ніж очевидна». Газета вважає, що українські владні верхи ніколи не пішли б на запровадження надзвичайного стану, бо серед них існує «негласна угода не переходити межу». «Дер Стандарт» також вважає, що між Україною і Грузією є чимало й спільного: корупція, відсутність реформ, тісний зв’язок між політикою та інтересами великого бізнесу.

Впливова французька газета «Монд»пише, що з прийняттям до Шенгенського союзу дев’ятьох нових членів ЄС «з 21 грудня можна буде вільно подорожувати без паспортного контролю від Талліна до Лісабона». Газета також інформує, що міністри внутрішніх справ країн ЄС ухвалили 8 листопада рішення про зняття сухопутного контролю на кордонах країн, а на летовищах це станеться 30 березня 2008 року.
XS
SM
MD
LG