Доступність посилання

ТОП новини

Правда про Голодомор


Леся Бакалець Київ, 11 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Донести правду до українців про Голодомор 1932-33 років – таким є основне завдання Асоціації дослідників голодоморів в Україні. Їй виповнилось 15 років. І вперше за цей час держава підтримала дослідників: допомогла організувати наукову конференцію.

За 15 років діяльності Асоціація зробила та досягла багато. Вони перші заговорили про Голодомор як про злочин проти українського народу. Вони докладали значних зусиль, щоб події 1932-33 років були визнані на державному рівні. Президент асоціації Левко Лук’яненко переконує: за роки незалежності свідомість українців зросла: «Я прошу вас порівняти, які знання мав народ про Голодомор у 1991 році, і які він має зараз. Звісно, швидкість поширення цих знань збільшилась у десятки і сотні разів».

ЩЕ НЕ ВСІ СПРИЙМАЮТЬ ГОЛОДОМОР ЯК ГЕНОЦИД

Спочатку треба, щоб самі українці знали всю правду. І ця правда буде консолідувати націю, каже Левко Лук’яненко. Письменник Іван Драч підтримує це. Його батьки змогли врятуватися від голоду, а от половина односельчан – ні: «Це початки визнання геноциду, ми ще не все зробили для того, щоб відповідно поставити проблему в самій Україні. Ще недостатньо велика кількість українців повноцінно і глибинно сприймає Голодомор як геноцид проти українців».

ПРО ДІВЧИНКУ, ЯКА ХОЧЕ ЗРОЗУМІТИ ЗНАЧЕННЯ СЛОВА «КОМУНІСТ»

Маринка приїхала на конференцію з тіткою. У свої 11 років багато знає про Голодомор. Розповідає, що в її рідному селі у той час повмирало багато людей: «Приходили, виносили все з хати і залишали просто голі стіни». Хто це робив? Маринка переконує, що також знає, але зараз забула. Слово «комуніст» для неї поки що складне. Її тітка Оксана викладає у сільській школі і намагається розповісти дітям якомога більше про 1932-33 роки. Вона каже, що довгий час у їхньому селі ця тема просто замовчувалась. А деякі вчителі взагалі стверджували, що ніякого голоду, а тим паче геноциду, не було: «Про наше село казали, що воно було куркульським. І куркулі не хотіли працювати в колгоспі, тому спивалися і помирали від пияцтва. І це були єдині жертви на той час».

ПРО НАВЧАЛЬНІ КУРСИ З ІСТОРІЇ ГОЛОДОМОРУ В УКРАЇНІ

Щоб школярі та студенти знали правду, Ростислав Новоженець, голова Української республіканської партій Лук’яненка, пропонує запровадити окремі навчальні курси з теми Голодомору у всіх навчальних закладах України. Там мають детально вивчати і причини Голодомору, і те, чому саме він виявився геноцидом проти українського народу.

Ростислав Новоженець не сумнівається, хто має відповідати за цей злочин: «Це була спланована акція проти українців винятково. І спланована вона була радянською владою. Оскільки зараз Росія є правонаступницею Радянського Союзу, їй і відповідати».

Левко Лук’яненко пояснює: Москва не хоче ні вибачатися, ні платити компенсацію: «З їхньої точки зору, Голодомор не є те, що треба засудити».

День пам’яті жертв Голодомору відзначається у четверту суботу листопада – з традиційним молебнем на Михайлівській площі та акцією «Запали свічку». За заявою Президента України Віктора Ющенка, наступний, 2008 рік, буде роком вшанування жертв Голодомору 1932-33 років.
XS
SM
MD
LG