Доступність посилання

ТОП новини

Захід вимагає від влади Грузії скасувати надзвичайний стан і залучити до врегулювання всі політичні сили країни


Сергій Драчук Прага, 12 листопада 2007 (RadioSvoboda.ua) – До Грузії з’їжджаються західні представники, щоб домогтися від президента Міхеїла Саакашвілі скасувати надзвичайний стан. Саакашвілі тим часом уже пообіцяв, що скасує його найближчим часом, але цей час визначить сам, а не за вказівкою ззовні.

До Тбілісі прибув у неділю заступник помічника держсекретаря США Метью Бріза й має пробути в столиці Грузії до середи.

Там же перебуває й спеціальний представник Євросоюзу в справах Південного Кавказу Пітер Семнебі.

А Організація з безпеки і співпраці в Європі послала колишнього голову Європарламенту Жозепа Борреля Фонтельєса.

Усі вони мають спільне завдання: домогтися від президента Міхеїла Саакашвілі скасувати надзвичайний стан і обмеження на діяльність засобів інформації.

Грузинській владі не потрібні зовнішні вказівки

Саакашвілі каже, що розуміє, за його словами, нетерплячість його друзів. Але, додає він, його уряд сам вирішуватиме, коли йти на такі кроки.

«Я розумію нетерплячість наших друзів, яким, можливо, не подобається цей надзвичайний стан. І я хочу сказати, що наступними днями його знімуть. Але це станеться тільки тоді, коли так вирішимо ми, а не коли нам хтось скаже, і коли я, ваш керівник, буду цілком упевнений, що небезпека минула. І я певен, що це станеться наступними кількома днями», – заявив Саакашвілі в суботу на зустрічі з грузинськими підприємцями, яку передавало телебачення.

Західні представники зустрічатимуться з представниками і влади, і опозиції.

А тим часом представники влади й опозиції Грузії зустрілися між собою в суботу вперше від розгону опозиційних демонстрацій і запровадження надзвичайного стану в середині минулого тижня.

Головне – участь у врегулюванні всіх політичних сил

Ці переговори привітав посланець ЄС Пітер Семнебі. В інтерв’ю Радіо Свобода в неділю він закликав сторони продовжити діалог.

«Ми найбільше зацікавлені в тому, щоб ситуацію після драматичних подій минулого тижня вирішили за участі всіх політичних сил країни», – сказав він.

Спікер парламенту Ніно Бурджанадзе, яка на цих переговорах представляє сторону влади, назвала їх «проривом».

Загалом задоволена й лідерка однієї з опозиційних партій «Шлях Грузії» Саломе Зурабішвілі.

Результатів цих переговорів іще немає, каже вона, крім того факту, що переговори почалися. За її словами, сторони розглянули майже всі найважливіші питання і склали перелік тих, які необхідно розглянути, перш ніж почнеться виборча кампанія.

Наприкінці минулого тижня Саакашвілі заявив, що призначить дострокові президентські вибори на 5 січня. Тоді ж має відбутися й референдум, який визначить термін парламентських виборів.
XS
SM
MD
LG