Доступність посилання

ТОП новини

Італійський футбол: знову кров, знову хаос


Наталка Кудрик Рим, 12 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – В Італії після трагічної футбольної неділі влада готується запровадити суворіші заходи для протидії насильству фанатів. Обурені юрби молодих людей влаштували учора в кількох містах погроми правоохоронців, коли стало відомо, що поліцейський випадково застрелив римського вболівальника.

Музика і футбол були для нього двома великими пристрастями у житті. 28-літній Ґабрієле Сандрі, як розповідають друзі, власне і не був запеклим фанатом. Він просто любив «рідну» команду «Лаціо» і любив свою роботу діджея у римському клубі.

На матч «Інтер» – «Лаціо» до Мілана він вибрався випадково, бо у машині друзів було вільне місце. На станції техобслуговування поблизу міста Ареццо у Тоскані куля, випущена поліцейським, виявилася смертельною для Ґабрієле.

Із початку року це вже третій трагічний випадок, пов’язаний із італійським футболом.

Брат покійного та адвокат родини вимагають негайного покарання винного: «Із усіма надзвичайними указами, постановами, які розробляють, вони убили мого брата одним пострілом з пістолета! Це убивство, умисне убивство!»

Поліцейський винен

За підсумками попереднього розслідування, правоохоронець, намагаючись приборкати суперечку між фанатами «Лаціо» та «Ювентуса», вистрелив двічі: один раз у повітря, другий… Як розповідає поліцейський, він не цілився спеціально, постріл пролунав випадково. Службовця звинувачують тепер у неумисному убивстві.

Керівник державної поліції Антоніо Манґанеллі підтвердив: «Безперечно, це було втручання службовця поліції, котрий не знав причин сварки між уболівальниками. Втручання було недолугим, бо особа, яка мала гарантувати порядок, спровокувала трагічну смерть бідного хлопчини».

Після інциденту фанати у кількох містах Італії, а найбільше у Римі, вибухнули гнівом. Кілька сотень молодиків, озброєних пляшками і палицями, виступили проти сил правопорядку. Біля столичного Олімпійського стадіону розгромили поліцейський відділок, спалили автобус, пошкодили машини і мотоцикли.

Сорок осіб поранені. За повідомленням преси, чотирьом арештованим фанатам пред’являть навіть таке тяжке обвинувачення, як прояв тероризму.

А чи не більше винні фанати?

Міністр внутрішніх справ Джуліано Амато, негайної відставки котрого вимагає опозиція, заявив, що сталася трагічна помилка. Голова уряду Романо Проді закликав до ретельного розслідування.

Через заворушення вже перенесені деякі матчі національної ліги. Футбольні чиновники на роздоріжжі: одні пропонують припинити гру на невизначений термін, інші – за продовження матчів, а ескалацію насильства вважають позафутбольною проблемою.

Міністерство внутрішніх справ наголошує, що серед фанатів на стадіонах дедалі меншає справжніх прихильників футболу, а більшає екстремістів та неофашистів. Правоохоронне відомство оголосило про наміри категорично заборонити організовані переїзди уболівальників і на декотрих стадіонах проводити поєдинки за зачиненими дверима, тобто з порожніми трибунами. Це при тому, що у лютому в Італії вже ухвалили закон про боротьбу зі спортивним хуліганством.

Пересічні італійці вкрай обурені довколафутбольним насильством. Люди вимагають від влади найсуворішого покарання для арештованих фанів.
XS
SM
MD
LG