Доступність посилання

ТОП новини

Центрально-азійський текстиль у центрі Лондона


Олекса Семенченко Лондон, 12 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Виставка центрально-азійського текстилю щойно відкрилася в музеї Вікторії та Альберта, одному з найпопулярніших музеїв британської столиці. В експозиції – ікати, барвистий одяг із витонченими візерунками. Ікати досягли вершини артистичного розвитку в 19 сторіччі. Вони досі викликають захоплення, як у своєму регіоні походження, так і дедалі більше за кордоном.

На виставці представлена збірка провідного колекціонера центрально-азійського вжиткового мистецтва Піпи Рау, а також деякі предмети зі власної колекції музею. Барвистий одяг доповнюють декоративні рядна для прикрашання стін помешкань. Вони стали популярними в результаті економічного та культурного відродженням Центральної Азії у 19-му сторіччі, і для їх виготовлення застосовувався спеціальний процес воскування та фарбування з подальшим вплетенням шовкових ниток у тканину.

Ікат – святкова одежа

Результатом є витончені сплетіння яскравих кольорів з певною розмитістю в одному вимірі, що дає відчуття розкоші. Ці візерунки викликають щире захоплення, зокрема, в англійських студентів дизайну, каже куратор виставки Рубі Кларк.

Кларк пояснює, що більшість ікатів походять з реґіонів навколо Самарканда й Бухари в Узбекистані, з Кабула та Кундуза на півночі Афганістану, а деякі навіть з Яраканда у сьогоднішньому Китаї.

У час найбільшої популярності ікати вдягали, головним чином, для святкувань: весіль, народження дітей, тощо. Найкраще таке вбрання мали, звичайно, найбагатші.

Кларк каже, що своїм успіхом виставка завдячує унікальності колекції. Також важливо й те, що музей Вікторії та Альберта має репутацію найкращої колекції вжиткового мистецтва у світі. Тому розміщення виставки тут є своєрідним сертифікатом високої якості.

На виставці демонструється кольоровий фільм про виробництво ікатів, що допомагає скласти враження про всю складну техніку. У фільмі є й документальні кадри про ікати, що їх ЮНЕСКО зняла в Афганістані в 1991 році.
XS
SM
MD
LG