Доступність посилання

ТОП новини

Новий сіверсько-донецький з’їзд. Цим разом на захист російської


Ярослав Гребенюк Луганськ, 13 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Цього місяця минає три роки, як на Луганщині, у місті хіміків Сіверсько-Донецьку, під час президентських перегонів відбувся з’їзд народних депутатів, на якому пролунали заклики до створення нової федеративної держави у формі Південно-Східної республіки зі столицею у Харкові. І ось напередодні дати, у Луганську пообіцяли провести ще один з’їзд – депутатів усіх рівнів, які переймаються станом російської мови.

Голенку болить, що російськомовні впевнені — вони люди другого ґатунку!
(RadioSvoboda.Ua)
З’їзд депутатів всіх рівнів сходу та півдня України відбудеться на початку наступного року у Сіверсько-Донецьку. А може, й раніше, припустив сьогодні голова Луганської обласної ради Валерій Голенко.

Почав він не з перспектив майбутнього з’їзду, а з коротенької лекції про Шухевича, УПА, що стріляло комусь у спину та Голодомор, від якого постраждали брати-росіяни. Останнім часом цей джентльменський набір передує будь-якій політичній промові у Луганську. Далі дійшли до справи: на з’їзді у Сіверсько-Донецьку розглядатимуть питання захисту прав російськомовних громадян України, сповістив пан Голенко. «Все впевненіше лунають голоси націоналістів, які наголошують: Україна – лише для українців. І той, хто не розмовляє українською мовою, не патріот України. І людям дають зрозуміти: російськомовні – люди другого сорту», — не вгаває луганський обласний керівник.

Доводити, що російськомовні є люди найвищого ґатунку, беруться соратники Голенка, приміром депутат Луганської міськради Арсен Клінчаєв, який останнім часом уславився частими бійками з опонентами та влаштуванням музею жертв Помаранчевої революції.

В області, де немає українських газет, російська мова в небезпеці?

Арсен Клінчаєв переконаний, що сіверсько-донецький з''їзд запобіг громадянській війні
(RadioSvoboda.Ua)
Щоправда, у борців невеличкі розбіжності у статистиці знищення всього російського. Голенко вважає, що кожен рік закривається близько 150 російськомовних шкіл, а Арсен Клінчаєв бере глобальніше: як запанував Ющенко, знищили 3000 шкіл: «Бо ж за цей час закрито 3 000 російських шкіл, і українська мова стала як якесь погане поняття, бо ж коли людину примушують, вона завжди чинить всупереч».

А голова луганського осередку «Просвіта» Володимир Семистяга не може зрозуміти, що ж загрожує російській мові у місті, де вона у стовідсотковому ужитку: «Що загрожує російській мові на територій Луганщини? Закрито газету «Україна Придінцева», закрита, не фінансувалася газета «Кам’яний Брід», сьогодні стоять питання про закриття журналу «Бахмутський шлях», немає жодної україномовної газети обласного масштабу. Хто за цим стоїть – Луганська обласна рада».

А Луганська обласна рада обіцяє до з’їзду і культурну програму. У Сіверсько-Донецьку, де три роки тому деякі борці закликали створити Південно-Східної Українську республіку (скорочено – ПіСУаР), відбудеться міжнародний фестиваль «Велике російське слово».
XS
SM
MD
LG