Доступність посилання

ТОП новини

З рівненських придурків у Рівному не смішно


Валентина Одарченко Рівне, 11 листопада 2007р. (RadioSvoboda.Ua) – Терміново скликати засідання Ради Нацбезпеки й оборони для розгляду ситуації в інформаційному просторі України – із таким проханням пропонують звернутися до Президента члени постійної комісії обласної ради з питань духовності та моралі. У проекті звернення йдеться про занепад моралі та культури суспільства, який набув загрозливих форм у поведінці молоді. Приводом для стурбованості послужив поширений в Інтернеті саморобний фільм «Rivne Jackass», у якому молоді люди задокументували свої знущання над городянами.

Кадри з кліпу «Rivne Jackass»
(print screen)
Молодий лікар Андрій став випадковою жертвою молодіжної «забави» на вулиці Мірющенка. На зупинці маршрутки він раптом опинився під градом яєць. Група молодих людей вибігла з приватного будинку і почала обстрілювати його яйцями. Врятувала 38 маршрутка та гітара, яка було в нього на плечах. «А а ще вони винесли з того приватного будинку шматок сирого м’яса і хотіли мені жбурнути в спину, але це їм не вдалося – двері зачинилися», – розповідає Андрій.

Саме в такі небезневинні забави перетворюється нині нова молодіжна течія Jackass (тобто, придурки), яка розпочалася на Заході. Справжня Jackass – екстремально-прикольне дійство, покликане насмішити себе і перехожих – не терпить дебільності чи самокатування. Її можна назвати трюкацтвом диваків – не більше. До подібного молодь була схильна у всі часи. Тим часом самодіяльні автори рівненського фільму вдаються до трюків, які ображають мораль, духовність та наносять фізичну шкоду іншим людям.

Моральний занепад чи молодіжні жарти?
Кадри з кліпу «Rivne Jackass»
(print screen)


Член комісії обласної ради з питань духовності та моралі Галина Кульчинська, розповідає, що в Інтернеті з’явилися фотографії і біографії учасників, де вказано, скільки їм років, де вони навчаються, їхні смаки й уподобання. « І це не безталанні діти. Це креативна, творча молодь, «нічийна», яка насправді дуже багато може – послухайте: «У зв’язку з обмежено-стереотипними поглядами сірих мас на навколишній світ у нас відбувся – великими літерами – ЕМОЦІЙНИЙ ВИБУХ…»( текст написаний російською).

«Емоційний вибух» знайшов свій вираз у поїданні екскрементів, розбиванні гітари на чужій голові, демонстративному зніманні штанів перед перехожими чи плюндруванні пам’ятника у центрі міста.

Нині сумнозвісне відео перебуває на експертизі – повідомив член Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі Олександр Хитров, який сказав, що комісія давно звернула увагу на діяльність цієї рівненської групи, а нещодавно розмова з юнаками та підлітками відбулася в обласному МВС. За попередніми оцінками, відео має елементи порнографії, насилля та жорстокості, каже пан Хитров.

Під час засідання комісії чимало йшлося про причини морального занепаду. Найпершою з них, визнали присутні, є соціально-економічна ситуація і, як наслідок, недостатня увага батьків, заробітчан у широкому сенсі, до виховання дітей. А ще, за словами голови комісії Анатолія Жуковського, — відділення церкви від держави і негативний вплив інформаційного простору, насиченого насиллям.

Матеріали до теми:

• Відео «Rivne Jackass»
XS
SM
MD
LG