Доступність посилання

ТОП новини

Саркозі закликає до ширшого діалогу зі Східною Європою


Наталія Вікуліна Брюссель, 13 листопада 2007 (RadioSvoboda.Uа) – Президент Франції Ніколя Саркозі заявив, що хоче брати більшу участь у діалозі з країнами Східної Європи. Про це він сказав під час виступу в Європарламенті. Саркозі закликав Європу бути демократичнішою і пообіцяв, що проводитиме у Франції політику реформ.

Президент Франції Ніколя Саркозі
(AFP)
«Я докладу всіх зусиль, щоб активно проводити діалог з країнами сходу. Інколи я небезпідставно відчуваю, що ці країни слухають недостатньо. Те, що історія примусила деякі європейські народи приєднатися до Європи пізніше, не означає, що вони мають менше прав, ніж країни-засновниці ЄС. Ось у чому полягає європейський дух», — заявив французький президент з трибуни Європарламенту.

ЄС потребує більше демократії і менше бюрократії

Французький президент переконаний, що громадяни Європи, очікують, що вона стане сильнішою, адже більше не можна гаяти часу – Європа і так багато його втратила за останні роки. Саркозі вважає, що в Євросоюзі повинно бути більше дебатів, більше демократії і менше бюрократії. Він пообіцяв, що докладе всіх зусиль, Британія ратифікувала нещодавно ухвалений «Договір про реформи» ЄС.

Зі свого боку, французький президент висловив побажання, щоб його країна зайняла належне місце у Європі і тісно співпрацювала з європейськими інституціями. Ніколя Саркозі пообіцяв, що проведе у Франції низку реформ: «В інтереси Європи не входить, щоб ці реформи зазнали невдачі, тому що завдяки їм Франція оздоровить свої державні фінанси і виконуватиме свої зобов’язання. Ці реформи схвалили французи, про які я з ними говорив перед виборами. Ось чому я проведу ці реформи до кінця»,– заявив французький лідер.

За словами Саркозі, нічого не може відвернути його з обраного шляху реформ. Він наголосив, що це найкраща служба, яку Франція може запропонувати Європі.

Європі потрібна самостійна оборона та спільна імміграційна політика

Французький президент переконаний, що Євросоюз не повинен без розбору дотримуватися принципів вільного ринку. За його словами, Європа прив’язана до конкуренції, але Європа не повинна бути єдиним у світі місцем, де роблять із цього релігію. Саркозі наголосив, що не слід дотримуватися тих принципів ринкової економіки і капіталізму, завдяки яким виграють радше біржеві гравці і спекулянти, а не підприємці і робітники. Він сказав, що ця тема буде в центрі уваги французького головування в Євросоюзі – тобто, в другій половині наступного року.

Ніколя Саркозі також закликав Євросоюз забезпечити самостійну оборону, щоб Європа стала незалежною і мала політичний вплив. Він запитав, як Європа може бути фактором миру і рівноваги, якщо вона сама не може створити власної оборони. Серед іншого французький президент зупинився на темі імміграції. Він вважає, що в Євросоюзі, серед країн якого люди пересуваються вільно, повинна бути спільна імміграційна політика. На його переконання, всі країни ЄС мають інформувати одна одну, якщо ухвалюються рішення про надання законного статусу мігрантам.
XS
SM
MD
LG