Доступність посилання

ТОП новини

Прокуратура Криму порушила дві кримінальні справи за фактом забруднення моря i порушення правил безпеки руху під час шторму


Тим часом нові групи водолазів вирушили на пошуки моряків, що зникли безвісти під час шторму в Азовському та Чорному морях. Залишається невідомою доля 15 членів екіпажу грузинського судна «Хадж-Ісмаїл» і 5 моряків із російської «Нахічевані». А в Керченській протоці продовжують збирати розлиті нафтопродукти. Сюди завозять спеціальний сорбент для ліквідації наслідків витоку мазуту з танкера «Волгонєфть». У середу мали почати зводити бонові кордони, щоб запобігти поширенню нафтових плям. Проте, як повідомляють кримські рятувальники, наразі встановленню спеціальних загороджень знову заважає вітер і шторм.


Як повідомила заступниця генерального прокурора України Тетяна Корнякова, наразі ці кримінальні справи розслідують.

За словами Корнякової, дві такі ж справи порушили прокурори в Росії.

Тим часом нові групи водолазів вирушили на пошуки моряків, що зникли безвісти під час шторму в Азовському та Чорному морях.

Залишається невідомою доля 15 членів екіпажу грузинського судна «Хадж-Ісмаїл» і 5 моряків із російської «Нахічевані».

А в Керченській протоці продовжують збирати розлиті нафтопродукти.

Від вівторка сюди завозять спеціальний сорбент для ліквідації наслідків витоку мазуту з танкера «Волгонєфть».

У середу мали почати зводити бонові кордони, щоб запобігти поширенню нафтових плям.

Проте, як повідомляють кримські рятувальники, наразі встановленню спеціальних загороджень знову заважає вітер і шторм.

Прем’єр-міністр Віктор Янукович пропонує провести засідання уряду за участю Президента для створення ефективної системи реагування на надзвичайні ситуації.

«Я буду вносити пропозицію Президентові України спільно підготувати розгляд цього питання на розширеному засіданні Кабінету міністрів. Члени уряду знають уі факти того лиха, яке сталося. Масштаби його вражають. Вони висвітлили глибину проблем, які сьогодні є і в Україні, і в Росії. Зокрема, і зносу основних фондів», – заявив Віктор Янукович у середу на засіданні Кабміну.

Екологи кажуть, що від забруднення масово гинуть птахи, така ж доля очікує й морську флору та фауну.

Асистент кафедри зоології Таврійського національного університету Павло Гольдін заявив: «Якщо мазут ляже на дно, то він знищить усі організми, які там живуть. А коли він почне підніматися в товщу води, він ускладнює доступ кисню в воду. Через це риба не може дихати і буде гинути в воді від нестачі кисню. Крім того, мазут, який плаває на поверхні води, забруднює пір’я птахів. Вони не можуть нормально плавати, бо їм холодно. У них також ускладнюється можливість польоту. Зараз від забруднення мазуту гине дуже багато птахів».

За даними МНС, нафтопродуктами забруднені близько шести кілометрів уздовж і триста метрів вглибину берегової зони острова Коса Тузла.

Уряд Криму оцінює збитки від стихійного лиха, яке сталося у неділю, в більш як сто мільйонів гривень.

Як повідомила прес-служба кримської прокуратури, Природоохоронна прокуратура Керчі порушила кримінальну справу за фактом забруднення моря у Керченській протоці.

За повідомленням кримської прокуратури, таке рішення ухвалене після дослідчої перевірки за фактом розлиття нафтопродуктів, зокрема мазуту, в акваторії Керченської протоки 11 листопада внаслідок аварії нафтоналивного танкера.

Розповсюдження продуктів, небезпечних для життєдіяльності живих ресурсів моря, стало можливим унаслідок порушення спеціальних правил при транспортуванні вантажів, мовиться у повідомленні прокуратури.

Напередодні Прем’єр-міністр Віктор Янукович запропонував Прем’єр-міністрові Росії Вікторові Зубкову створити спільну українсько-російську групу для вивчення причин і наслідків надзвичайної ситуації, що виникла в районі Чорного і Азовського морів.

Янукович пропонує, щоб Україна і Росія разом розробили правила використання Керченської протоки, і як приклад навів Босфор, де неможливий рух танкерів без подвійного корпусу.

Янукович також заявив, що необхідно з’ясувати причини великого скупчення кораблів у Керченській протоці попри застереження про шторм.

Прем’єр-міністр Росії Віктор Зубков учора заявив, що власникам суден, які завдали шкоди довкіллю, висунуть позови.

Суму збитків планують оцінити протягом тижня.

Через шторм у Чорному морі й Керченській протоці потерпіли 15 суден, внаслідок чого в морі опинилися понад тисяча тон мазуту, а також майже 7 тисяч тон сірки.

Загинули щонайменше троє моряків та одна цивільна особа. Ще двадцятьох моряків вважають зниклими безвісти.

Матеріали до теми:

• Зростають масштаби екологічного лиха в Керченській протоці • Прем’єр-міністр Віктор Янукович запропонував прем’єр-міністру Росії Віктору Зубкову створити спільну українсько-російську групу для вивчення причин і наслідків надзвичайної ситуації, що виникла в районі Чорного і Азовського морів • Власникам суден, які завдали шкоди екології в Керченській протоці, висунуть позови • Десятимільйонних збитків зазнала Україна ід стихії у Керченській протоці • У Криму тривають пошуки зниклих під час буревію • У Криму триває негода • Десятимільйонних збитків зазнала Україна від стихії у Керченській протоці • Севастопольська транспортна прокуратура порушила кримінальну справу за фактом аварії судна «Хаш-Ізмаїл», яке йшло під грузинським прапором • У Керченській протоці сьогодні відновили рятувально-пошукові роботи • Море хвилюється раз... Небувалий витік мазуту і сірки у Керченській протоці
XS
SM
MD
LG