Доступність посилання

ТОП новини

У Криму підраховують збитки від буревію


Володимир Притула Сімферополь, 14 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Розміри економічної шкоди, що Криму завдала стихія, що розігралася 11 листопада, за попередніми оцінками сягнули більше ніж 100 мільйонів гривень. Як повідомила прес-служба кримського уряду, через це Рада міністрів Автономної Республіки Крим уже звернулася до Кабінету міністрів України з проханням про фінансову допомогу. Водночас, кримські екологи кажуть, що збитки, завдані природному довкіллю, значно масштабніші.

Купи мазуту на березі, який потрапив у море з російського танкеру, що розколовся навпіл унаслідок шторму 11 листопада 2007 р.
(epa)
Члени Постійної комісії Ради міністрів АРК з техногенно-екологічної безпеки «визнали рівень надзвичайної ситуації як державний». Рада міністрів АРК вирішила виділити з резервного фонду бюджету автономії усі наявні там кошти на роботи з ліквідації наслідків стихії. Але їх на все не вистачить – потрібна допомога Києва.

Удар по екосистемі півострова

Тим часом кримські екологи стверджують, що шкода, завдана довкіллю регіону, вимірюється цифрами на порядок більшими. За словами президента Кримської академії наук, вченого-еколога Віктора Тарасенка, надзвичайна подія в Керченській протоці є найбільшою техногенною катастрофою: «Десятки тисяч птахів сьогодні вже загинули, або перебувають у дуже важкому стані». Внаслідок урагану у Керченській протоці розламався навпіл танкер і сіли на мілину дві баржі, в трюмах яких були кілька тисяч тон нафтопродуктів, значна частина з яких уже потрапила у море.

Академік Тарасенко каже, що не менш шкідливе і потрапляння сірки у протоку, майже сім тисяч тон сірки перебуває на ще трьох затонулих там же суден: «Сірка, як би нас не переконували, що це інертний матеріал, усе ж, контактуватиме з часом із морською водою. Ідуть процеси дифузії і розповзання цього чужорідного тіла дном акваторії. І це створює найсерйозніші наслідки для екосистеми: для планктону, для водоростей, для риби. Тобто весь біологічний ланцюжок виявився під ударом».

Вчений переконаний, що зараз важко визначити розміри втрат, але каже, що завдано величезного удару по екосистемі і протягом багатьох років цей регіон буде зоною екологічної біди.

І на підтвердження слів еколога, Керченська природоохоронна прокуратура за фактом забруднення моря порушила кримінальну справу.

Матеріали до теми:

• НЕГОДА ТА Й ГОДІ. Україна ліквідовує наслідки стихії • Власникам суден, які завдали шкоди екології в Керченській протоці, висунуть позови • Десятимільйонних збитків зазнала Україна ід стихії у Керченській протоці • У Криму тривають пошуки зниклих під час буревію • У Криму триває негода • Десятимільйонних збитків зазнала Україна від стихії у Керченській протоці • Севастопольська транспортна прокуратура порушила кримінальну справу за фактом аварії судна «Хаш-Ізмаїл», яке йшло під грузинським прапором • У Керченській протоці сьогодні відновили рятувально-пошукові роботи • Море хвилюється раз... Небувалий витік мазуту і сірки у Керченській протоці
XS
SM
MD
LG