Доступність посилання

ТОП новини

Діяльність НКВД/КҐБ та їхня співпраця з таємними службами в середній і східній Європі в 1945-1989


Оксана Пеленська Прага, 14 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Як співпрацювали НКВД/КҐБ зі службами безпеки в країнах комуністичного блоку? Цю співпрацю розглядають науковці в рамках міжнародної конференції, що розпочалася сьогодні у Братиславі. Це перша конференція в історії посткомуністичних країн, яка досліджує міжнародну співпрацю комуністичних таємних служб у повоєнний період.

Плакат конференції
(official site)
Організаторами конференції «Діяльність НКВД/КҐБ та їхня співпраця з таємними службами в середній і східній Європі в 1945 – 1989 роках» є Інститути пам’яті народу в Польщі та Словаччині, історичні архіви таємних служб в Угорщині й Чехії та Інститут документації роботи таємних служб в колишній НДР. Мета роботи конференції – відкрити якомога ширшим колам громадськості правду про діяльність НКВД/КҐБ не лише на теренах Радянського Союзу, але й про те, як радянська держбезпека намагалась оволодіти своїми методами роботи спецслужби в інших країнах Європи.

Близька співпраця і взаємна підтримка спецслужб

Директор Архіву Інституту пам’яті народу у Словаччині Ладіслав Буковскі каже, що від 1949 спостерігається вплив радянських служб безпеки на чехословацьку держбезпеку, ц служби були під безпосереднім керівництвом радянських спецслужб. «Стосовно співпраці КҐБ і чехословацьких служб безпеки, то маємо матеріали, які доводять співпрацю і взаємну підтримку цих двох служб».

Словацький Архів Інституту пам’яті народу надає вільний доступ до усіх документів, як словацьким так і іноземним дослідникам.

Інформацію про діяльність Словацького Інституту пам’яті народу можна знайти і на їхніх інтернет сторінках. Зокрема, тут вміщений докладний список громадян Чехословаччини, які були вивезені до радянських ґулаґів. Серед 7,419 імен, були і українські емігранти – на той час пражани, наприклад, Президент Карпатської України Августин Волошин, архітектор Артемій Корнійчук, поет і перекладач, голова дипломатичної місії УНР у Празі Максим Славінський.

Серед завдань конференції в Братиславі –створити єдину базу даних, що стосується співпраці радянських спецслужб на теренах Центральної та Східної Європи. Конференція триває до 16 листопада.

Матеріали до теми:

• СЕРПОМ І МОЛОТОМ! Чи визнають українські комуністи “темні плями” в радянській історії? • У Польщі почалася масштабна акція усунення із державних посад співробітників колишніх комуністичних спецслужб. • Польща відкликає своїх дипломатів, причетних до спецслужб. • Чи співпрацював із комуністичними спецслужбами приятель і колега папи Івана Павла Другого? • Польський уряд хоче усунути з назв вулиць імена діячів комуністичного руху.
XS
SM
MD
LG