Доступність посилання

ТОП новини

Музей сучасної скульптури в Литві символізує центр Європи


Людмила Пилип Рига, 14 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Проте те, що географічний центр Європи знаходиться в Закарпатті, неподалік від Рахова знає кожний українець. Однак за почесне звання перебувати в середині Європи змагаються ще одинадцять країн, серед яких Литва, Польща, Словаччина, Чехія, Румунія та Угорщина. Проте лише в Литві вирішили за допомогою мистецтва показати центр Європи, як місце символічного перетину культур різних країн та народів. Там створено один з найкрасивіших музеїв сучасної скульптури просто неба – Парк Європи.

В 1989 році вчені Французького національного інституту географії, використовуючи науковий метод центрів гравітації, встановили, що географічний центр Європи знаходиться неподалік Вільнюса, в селищі Пурнушкяй. А вже через три роки за ініціативою тоді 23-річного литовського скульптора Гінтараса Каросаса в цьому місці розпочалось створення Парку Європи. Мета цього починання – художньою мовою осмислити центр Європи, як місце де перетинаються різні культури.

Гінтарас Каросас зробив першу скульптуру в 1991 році, відображення якої тепер є логотипом парку. Потім почали запрошувати різних іноземних художників. «Спочатку ніхто не вірив, що Литва знаходиться в центрі Європи, а тепер розуміння людей помінялось кардинально і в Литві усі впевнені, що ми живемо в центрі Європи»,– розповідає Гінтарас Каросас

55 гектарів та понад 100 скульптур

Музей створено як цілісний ансамбль сучасної скульптури під відкритим небом. Розташований неподалік Вільнюса у місці, де чудова природа та мистецтво зливаються воєдино, парк залишає незабутні спогади у кожного, хто сюди потрапляє.

В Парку Європи знаходяться понад 100 скульптур, автори яких представляють 33 країни світу. Експозиція займає 55 гектарів.

Серед дерев та пагорбів очам відвідувача поступово відкриваються скульптури, значна частина яких створена спеціально для визначеного місця в Парку Європи.

В колекції є роботи таких відомих майстрів сучасного мистецтва, як ЛеВітта, Абакановича, Оппенгейма. Твір засновника Парку Європи Гінтараса Каросаса – скульптура старих телевізорів, зареєстрований в Книзі рекордів Гіннеса, як найбільша скульптура, де використовуються старі телевізори.

Урочиста презентація географічного центру Європи відбулась 1 травня 2004 року – в день вступу Литви до ЄС. Ключовою скульптурою музею є Монумент Центру Європи, на якому вказані напрямки та відстань від центру Європи до кожної з європейських столиць.
XS
SM
MD
LG