Доступність посилання

ТОП новини

Україна і Росія домовляються про ціну на газ на 2008 рік


Тетяна Ярмощук До Москви вирушає міністр палива України Юрій Бойко. Попередня його зустріч із головою правління «Ґазпрому» Алексеєм Міллером відбулася тиждень тому. На даний момент ніяких домовленостей про поставки газу до України у наступному році немає, заявив речник російського «Ґазпрому» Серґей Купріянов. Тим часом і український Президент, і урядовці заявляли, що ціна газу для України у 2008 році буде близька до 150–160 доларів за тисячу кубометрів. Наразі Україна купує у Росії газ через двох посередників по 130 доларів за тисячу кубометрів. Минулого року ця ціна становила 95 доларів.


До Москви вирушає міністр палива України Юрій Бойко. Попередня його зустріч із головою правління «Ґазпрому» Алексеєм Міллером відбулася тиждень тому.

На даний момент ніяких домовленостей про поставки газу до України у наступному році немає, заявив речник російського «Ґазпрому» Серґей Купріянов. Тим часом і український Президент, і урядовці заявляли, що ціна газу для України у 2008 році буде близька до 150–160 доларів за тисячу кубометрів.

Що ж стосується схеми газових поставок, то, за словами заступника керівника Секретаріату Президента Олександра Шлапака, вона залишатиметься старою до 2010 року, тобто газ далі постачатиметься через компанію «РосУкрЕнерго»: «У директивах Президент дав вказівку дотримуватися міждержавних угод, які на сьогоднішній день є чинними. Ці угоди вимагають врегулювання питання наших газових відносин з Росією на міжурядовому рівні. Що стосується суб’єктів господарювання, то поки що ухвалено рішення залишити ту формулу, яку ми маємо на сьогоднішній день, оскільки ми не можемо запропонувати іншої формули».

Раніше Президент неодноразово заявляв про необхідність переходу на прямі газові поставки.

Політична складова у ціні на газ і без прозорості

Сьогоднішній день не поставить крапку в українсько-російських газових переговорах, переконаний директор енергетичних програм Центру імені Разумкова Володимир Саприкін: «Думаю, що жодного документу підписано не буде. Росія чекає на формат коаліції та прізвище Прем’єр-міністра. Це означає, що все ж таки буде і політична складова у ціні на газ для України».

Допоки газові переговори вестимуться не у двосторонньому, а в «односторонньому російському» форматі, прозорості та чіткості годі чекати, каже екс-голова «Нафтогазу України» Олексій Івченко, за часів якого були підписані нинішні газові схеми: «З кожними переговорами російська сторона досягає свого підвищення ціни на газ для України. А транзитну ставку українська сторона, очевидно, не планує піднімати для Росії».

Наразі Україна купує у Росії газ через двох посередників по 130 доларів за тисячу кубометрів. Минулого року ця ціна становила 95 доларів. За цей час ціна на транзит газу українською територію не змінювалася.
XS
SM
MD
LG