Доступність посилання

ТОП новини

Європарламент і Рада Європи можуть провести розслідування, чи приземлялися в Україні літаки ЦРУ


Таку думку висловив речник Комісара ЄС із юстиції Фрісо Роскам-Аббінґ. Україна вже відкинула такі звинувачення. У середу депутат Європарламенту Джованні Клаудіо Фава вкотре заявив про нібито посадки літаків ЦРУ на одній із авіабаз України. За можливий доказ він вважає телефільм, що його показав іще в березні минулого року російський телеканал «РТР» і тоді ж спростувала Україна.

Таку думку висловив речник Комісара ЄС із юстиції Фрісо Роскам-Аббінґ.

«Як ви знаєте, ці дві інституції – Європарламент і Парламентська Асамблея Ради Європи – проводять активні розслідування. Вони можуть вирішити додати цю нову інформацію і таким чином розслідувати питання про Україну. Ми будемо чекати на цю інформацію», – заявив він.

За його словами, у відповідності до верховенства права і презумпції невинуватості важливо не робити висновки занадто швидко, однак Єврокомісія не перебуває в контакті з українською владою з цього питання.

Україна вже відкинула такі звинувачення.

У середу депутат Європарламенту Джованні Клаудіо Фава вкотре заявив про нібито посадки літаків ЦРУ на одній із авіабаз України.

За можливий доказ він вважає телефільм, що його показав іще в березні минулого року російський телеканал «РТР» і тоді ж спростувала Україна.

За словами європарламентаря, який минулого року склав перелік нібито понад тисячі таємних авіарейсів ЦРУ з зупинками в Європі, він збирається знову перевірити використання Центральним розвідувальним управлінням США українських злітно-посадкових смуг і, можливо, військових частин.

Колега Фави, європарламентар Джульєтто К’єза додав у середу в Страсбурзі, що не має незалежних свідчень стосовно тверджень російського прокремлівського телеканалу, але вважає, що Україна, як багато інших європейських країн, таки співпрацювала з ЦРУ.

Організатори чергового розслідування в справі таємної програми ЦРУ, за якою підозрюваних у тероризмі після 2001 року буцім доставляли до країн Європи й там допитували в таємних в’язницях, хочуть «знати, хто відповідальний» за це в Україні.

Міністр оборони України Анатолій Гриценко в інтерв’ю агентству «Асошієйтед Прес» відкинув у середу такі твердження європарламентарів і без дальших коментарів назвав їх «нісенітницею».

Начальник Управління прес-служби Міноборони Андрій Лисенко заявив, що аеродроми Міністерства оборони України ніколи не приймали літаків ЦРУ, і «заяви з цього приводу є абсолютно безпідставними, некомпетентними і виглядають просто абсурдними».

Речниця Служби безпеки України Марина Остапенко так само заявила Радіо Свобода: «Ми вже заявляли і зараз кажемо: жодних тюрем ЦРУ в Україні не було і не може бути».

У Центральному розвідувальному управлінні США речник Майкл Мансфілд відмовився коментувати агентству «Асошієйтед Прес» звинувачення стосовно України.

Євродепутати Фава і К’єза в своєму виступі в середу говорили про нібито таємний український документ, який давав дозвіл на посадки літака Центрального розвідувального управління США в серпні 2005 року.

Саме цей «документ» згадували й автори російського телефільму, стверджуючи якраз напередодні виборів до Верховної Ради 2006 року про посадки літака ЦРУ на військовому аеродромі Озерному в Житомирській області і про таємну в’язницю в гарнізоні «Макарів-1» у Київській області.

При цьому вони не навели жодних прямих доказів, а посилалися на анонімного листа, в якому й було написано про буцімто таємні українські урядові документи.

Україна й тоді категорично заперечила всі твердження авторів цієї стрічки, а вже через кілька днів після її виходу запросила журналістів особисто відвідати гарнізон «Макарів-1», щоб переконатися, що в’язниці ЦРУ там немає.

Україну почали звинувачувати в причетності до таємної програми ЦРУ на початку січня 2006 року. Тоді в швейцарській пресі надрукували нібито таємний документ швейцарської розвідки, який цитував перехоплене єгипетське дипломатичне листування зі згадкою про «наявність в’язниць ЦРУ» в Україні і ще кількох країнах.

Група європейських депутатів на чолі з депутатом Парламентської Асамблеї Ради Європи Диком Марті від листопада 2005 року веде розслідування такої програми ЦРУ, але в своїх численних звітах і доповідях досі не подала жодних конкретних доказів.

У вересні 2006 року Президент США Джордж Буш уперше визнав існування такої програми в минулому, але, не згадуючи подробиць, заявив, що її закрили.

Матеріали до теми:

• У Європарламенті знову твердять про «свідчення» причетності України до таємних в’язниць ЦРУ у Східній Європі, Україна знову все заперечує • Виконуючий обов''язки міністра оборони Анатолій Гриценко вважає спробою дискредитації України розповсюджену російською телекомпанією інформацію про існування таємних в''язниць ЦРУ на її території • Міністр оборони України Анатолій Гриценко вимагає від російських ЗМІ спростувати інформацію про існування на українській території таємних в’язниць ЦРУ • В’язниць ЦРУ в Україні немає, стверджує Георгій Крючков • Голова парламентського комітету з оборони та безпеки Георгій Крючков заперечує можливість існування в Україні таємних тюрем ЦРУ • У Мiнiстерствi оборони України категорично заперечують повiдомлення, що в Українi, на територiї гарнiзону "Макарів-11" у Київській областi, можливо, розташована таємна в''язниця ЦРУ для полонених, затриманих в Афганiстані та в Iраку • Служба безпеки спростовує існування на території України таємних тюрем ЦРУ • І знову про в’язниці ЦРУ в Україні
XS
SM
MD
LG