Доступність посилання

ТОП новини

Київський безпековий форум: Як «розморозити» «заморожені» конфлікти у Чорноморському регіоні й на Кавказі?


Богдана Костюк Київ, 15 листопада 2007 (RadioSvoboda.ua) – Перетворити Київ на інтелектуальний центр європейської політичної еліти для обговорення проблем регіональної і всесвітньої безпеки – таку амбітну мету поставили перед собою організатори міжнародного Київського безпекового форуму. 15 листопада його учасники обговорили так звані «заморожені конфлікти» у Чорноморському регіоні і на Кавказі, а також пробували знайти шляхи для порозуміння сторін конфлікту.

(RadioSvoboda.Ua)
«Досвід, який не дає досвіду, не є досвідом» – це старе англійське прислів’я вельми пасувало до дискусій на Київському безпековому форумі. В них узяла участь більшість із двохсот п’ятдесяти учасників – дипломатів, політиків, науковців із тридцяти держав.

І хоча азербайджанський дипломат Ґаліб Ісрафілов не погодився з виступом вірменського політолога Серґея Сарґсяна щодо Нагірного Карабаху, але принаймні вони почули позиції одне одного, а також позицію представника Ради Європейського Союзу Райнера Руґе щодо карабахського питання.

А представники міністерства закордонних справ Грузії почули пропозиції Європарламенту щодо шляхів розв’язання конфлікту в Абхазії.

Головне – почути одне одного

Власне, як зазначив на відкритті Форуму його організатор, міністр закордонних справ України Арсеній Яценюк, метою цього представницького заходу і є допомогти експертам і політикам слухати і чути одне одного, разом обговорювати нагальні проблеми європейської безпеки.

«Уперше за незалежну історію української держави в Україні відбувається безпековий форум, який має на меті підтвердити те, що Україна не знаходиться на певній віддаленості від глобальних політичних процесів. Україна є великим донором світової та європейської безпеки. На кордонах з Україною є цілий ряд різних регіональних конфліктів. І, власне кажучи, в інтересах української держави мати потужних, сильних, стабільних і прогресуючих – як в економічному, так і соціальному плані – сусідів», – сказав Арсеній Яценюк.

На думку заступника міністра закордонних справ Андрія Веселовського, Україна має право на проведення такого форуму – адже саме вона, разом із Євросоюзом та ОБСЄ, запропонувала «дорожню карту» розв’язання придністровського конфлікту.

Росія не дбає про регіональні інтереси, а от Україна може

Про підґрунтя конфліктів у регіоні говорив і відомий британський політолог із Академії оборони Великобританії Джеймз Шерр.

«Обидва конфлікти, що розглядаються на Київському форумі, – придністровський та абхазький, – є складовими поля економічних інтересів і Європи, і, у першу чергу, Росії. Подивіться, адже Росія захищає свої національні інтереси, а методом захисту є економічний шантаж, тиск на сусідні країни тощо. І не буде такий потужний енергетичний і військовий гравець, як Росія, дбати за регіональні інтереси», – переконаний британський політолог.

На думку Джеймза Шерра, Україна, яка переживає болісні процеси становлення демократії, тим не менше якраз і здатна стати регіональним лідером.

Із цією думкою британського аналітика погодилась більшість інших учасників київського форуму.
XS
SM
MD
LG